Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Švorinić ministrici: Milostinju namijenjenu Zadru proslijedite u Dubrovnik

Autor: Ante Rogić

11.02.2013. 23:00
Švorinić ministrici: Milostinju namijenjenu Zadru proslijedite u Dubrovnik

Foto: Vedran SITNICA



Ministrica voli biti kao poetessa, ona je za decentralizaciju, a ne centralizaciju. Ipak, vrlo selektivno je dodijelila novce ministarstva, pa su tako drastično smanjena sredstva Zadru, Vinkovcima i Virovitici. Gdje god je HDZ na vlasti smanjena su sredstva. Odgovor je dvostruko točan, budući da nije došao odgovor iz ministarstva, rezolutno je kazala Jasna Ančić na današnjoj press konferenciji u HNK Zadar.
A odgovor je trebao stići na pismo koje je Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar uputio ministrici Andrei Zlatar Violić u povodu odobrenih sredstava od strane ministarstva kulture. On ističe kako je ostao zatečen objavom natječaja za financiranje programa u 2013. godini, te navodi kako su sredstva namijenjena Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar smanjena oko 70 posto u odnosu na 2012. godinu, odnosno brojkama u 2012. odobrena sredstva iznosila su 170.000 kuna, dok u 2013. godini iznose 60.000 kuna. Za ovogodišnje izdanje 19. Zadarskog kazališnog ljeta odobreno je 20.000 kuna u odnosu na prošlogodišnjih 40.000 kuna!
“Festival koji dogodine navršava dvadeset godina postojanja i traje mjesec dana dobiva  iznos koji nije ništa drugo nego smiješan! Možda biste ga mogli preusmjeriti na Dubrovačke ljetne igre za organizaciju prigodnog domjenka ili Varaždinskom kazalištu koje, koliko vidim, ima odobrena sredstva za gostovanje na hrvatskim otocima, tako da uz naš skromni doprinos može gostovati i na otocima zadarskog arhipelaga, njima je to lakše izvedivo nego zadarskom kazalištu.
Za ovogodišnju dramsku premijeru izdvojeno je 40 000 kuna u odnosu na prošlogodišnjih 120.000  kuna, pitam Vas ZAŠTO? Samo da Vas posjetim, zadarski je HNK prvi krenuo u profesionalizaciju kazališta godine 2006., godinu dana prije novog  Kazališnog zakona. Naš su primjer slijedile kazališne kuće iz Šibenika i Pule. Shodno tome, Ministarstvo kulture je odobravalo sredstva za jednu dramsku produkciju godišnje i koliko vidim kazališta u Šibeniku i Puli su ostali na prošlogodišnjoj razini, dok su nama sredstva srezana za 80.000 kuna. Volio bih znati kojim se kriterijima vodila izvjesna komisija prilikom dodjeljivanja sredstava, molio bih Vaše cijenjeno obrazloženje. Vjerujem da u Ministarstvu postoje stručne osobe koje će Vas upoznati s dosadašnjim dramskim produkcijama HNK Zadar pa tako možete dobiti cjelokupni uvid u naše djelovanje proteklih godina.
Za ovogodišnju dramsku premijeru Glumačke radionice izdvojeno je u godini 2012. 10.000 kuna, dok je u godini 2013. izdvojeno 0 kuna! Glumačka radionica zadarskog kazališta pod vodstvom naše dramske prvakinje Jasne Ančić ima dvije dramske produkcije godišnje, uglavnom domaćih autora, a njihovi polaznici često  participiraju i u našim profesionalnim produkcijama. Zadarsko kazalište posljednjih 10 godina, otkad sam na čelu ove ustanove, radi vrlo dobro, bez financijskih repova i skandala. Svaka financijska godina od  godine 2003. završava u pozitivi. Kazalište bilježi veliku posjećenost na godišnjoj razini cca 85 posto, napominjem kazalište ima 620 sjedećih mjesta.
Zanima me koji su razlozi ovakvog rezanja sredstava: estetski, programski, financijski ili možda politikanski?
Na kraju, podsjetio bih Vas na činjenicu da su godine 1963. administrativnom odlukom zatvorena profesionalna kazališta u Zadru, Šibeniku, Karlovcu…,  a načinom na koji tretirate zadarsko kazalište bojim se da ste na tragu Vaših prethodnika.”, stoji u pismu koje je prošlog utorka ministrici poslao ravnatelj Švorinić.
Upitan kako je sve ove godine, pa i prošlu, uspio ostati u plusu Švorinić je kazao kako će jednog dana o tome napisati knjigu. HNK Zadar godišnje od Grada Zadra dobije 3.800.000 kuna, što je manje novaca nego što ministarstvo daje Dubrovačkim ljetnim igrama. Kad je riječ o Zadarskom kazališnom ljetu Švorinić je siguran u njegov opstanak, makar pod cijenu da i sam glumi. Ipak, ovakvo smanjivanje sredstava utjecat će na otvaranje Ljeta.
– Mislili smo raditi jednu ozbiljnu dramsku predstavu, sad ćemo neozbiljnu. Možda onda dobijemo neka sredstva u studenome u rebalansu proračuna, s obzirom na drugačiji pristup teatru kakav ova vlast zagovara, kazao je Švorinić parafrazirajući Orwella kako su sva kazališta jednaka, samo su neka jednakija od drugih. Zaključio je kako je tužno da se politikantski dijele sredstva, a jedino se to dade iščitati iz svega.