Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zašarenio se Sukošan od stotine maškara

Autor: Velimir Brkić

11.02.2013. 23:00
Zašarenio se Sukošan od stotine maškara

Foto: Velimir BRKIĆ



Sukošanske maškare činili su stotine grupnih i pojedinačnih maski, raspjevana povorka u četrnaest traktora, freza, automobilia i alegorijskih kola, svaka sa svojim maškaranim motivima


U organizaciji Općine Sukošan i Turističke zajednice općine od 1. do 12. ožujka pod budnim okom Mirjane Veleslavić Nadinić, održavaju se tradicionalne Sukošanke maškare – Munještina i smij 2013. Ni recesija im nije odnijela šarm, tematske skupine nasmijavaju Sukošance, goste i dobronamjernike.
Iznajmili tovara
Maškarana događanja započela su, kako to već biva, Malim maškarama kada su djeca pod maskama obilazila kuću po kuću a domaćini ih darivali jajima, kolačima, bombonima, čokoladama i novcem. Nastavilo se sa Vrtićkim maškarama, mališanima iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica iz Sukošana i Debeljaka, mimohodom kroz selo i predstavljanjem grupnih i pojedinačnih maski u Domu mladeži.
Nedjeljna maškarana povorka Velikih maškara tradicionalno je probila barikade kod motela Joso i nezaustavljivo krenula “jušto kroz selo”.
Maškare su se maškarale u kostime koje su brižno izrađivali mjesecima. Kako god bilo, važna je zabava. Hodaju kilometrima i guštaju.
Sukošanske maškare činili su stotine grupnih i pojedinačnih maski, raspjevana povorka u četrnaest traktora, freza, automobilia i alegorijskih kola, svaka sa svojim maškaranim motivima. Dakako ništa nije moglo proći bez legalizacije, fiskalizacije i politike u ovo predizborno vrijema. A sve je dodatno uveseljava Smoljova ekipa sa iznajmljenim tovarom Putkom.
Bogate nagrade
Vodili su ih Ante Kesa i Mirjana, Marina i Andrija a zaustavljali su se na bogatim okrijepnim postajama na Ruševcu, Pitorku i Bičićevima.
Na plesu pod maskama u Domu mladeži i velikom  šatoru uz Amendu Stošić i zadarsku grupu Galeb, dijelile su se bogate nagrade za najbolje grupne i pojedinačne maske. Zabava je trajala od u osvit zore.
Danas će se spustiti maškarani zastor, započinje korizma. Sukošanske tzv. ružne maškare, luže ili zvončari s vrećom luga “lužat” će mještane i posjetiti svako domaćinstvo da bi navečer na trgu Gonja vrata za sva zlodjela i nedaće glavom u vatrenom ognju platio sukošanski Did.