Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novcem EU očuvati baštinu i “prodati” ju turistima

11.02.2014. 23:00
Novcem EU očuvati baštinu i “prodati” ju turistima


Prezentacijom u zadarskom Arsenalu jučer je započeo projekt HERA, najveći EU projekt kojeg vodi Zadarska županija. Projekt HERA ili  “Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana” je jedan od dvaju projekata financiranih u Hrvatskoj u sklopu Programa jadranske prekogranične suradnje, poziv za strateške projekte. Ukupna vrijednost projekta je 8.842.600 eura, a trajat će ukupno 29 mjeseci. Herin cilj je unutar jadranskog područja  razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom naslijeđu i njegovoj promidžbi.
Za Zadrane je najvažniji pilot projekt obnove gradskih bedema. Tim projektom je predviđena obnova i prezentacija tri zanemarene građevine koje su integralni dio sustava bedema. Radi se o Malom arsenalu, ostatku nekadašnje ulazne kule Kaštela na zapadnom kraju sačuvanog poteza bedema, zatim Vratima Sv. Krševana, te Prolazu cara Augusta u istočnom dijelu grada, sa sačuvanim zidinama od 1. do 16. stoljeća. Također, predviđena je i izrada kompletne snimke postojećeg stanja bedema grada, koja je neophodna za bilo kakvo apliciranje prema sredstvima EU.
Bit HERE, moglo se čuti na skupu u Arsenalu, je smanjenje sezonalnosti turizma kroz turističku promociju kulturne baštine.  HERA je iznimno infrastrukturni projekt, istaknula je Marica Babić iz Razvojne agencije ZADRA. Uz smještaj, kulturne rute, pregled baštine, nudi se mogućnost ulaganja u turističku infrastrukturu od Grčke do Italije i to preko Zadra.
Od ukupnog fonda na raspolaganju će Zadarskoj županiji ostati 3,2 milijuna eura. Kako je rekao zadarski župan Stipe Zrilić, do sad nismo dobro identificirali i zaštitili kulturnu baštinu u funkciji življenja te će po njemu HERA biti dobra podloga za sve buduće projekte koji će biti na tom tragu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU