Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Novi pročelnici – stručnjaci ili stranački ljudi?

11.02.2014. 23:00
Novi pročelnici – stručnjaci ili stranački ljudi?


Grad Zadar je krajem prošlog tjedna objavio natječaj za nova pročelnička mjesta. Riječ je o natječaju za šefove upravnih odjela za provedbu dokumenata u građenju, za otoke sa zaštitom okoliša te za EU fondove.
Riječ je o dugo najavljivanom natječaju koji bi trebao “izdraftati” nove ljude u gradskoj upravi. Najvažnijim se čini izbor pročelnika za  EU odjel, jer dosadašnja sredstva EU-a nisu bila namijenjena toliko velikim urbanim sredinama koliko ruralnom području, pa će to biti možda najaktivniji dio nove gradske uprave. Hoće li pročelnik biti mladi HDZ-ovac Šime Erlić, inače djelatnik Županijske razvojne agencije ZADRE i osoba kao da je po njoj pisan natječaj, vidjet će se. Svako licitiranje s imenima može povući paralelu sa slučajem izborom županijskog pročelnika za more i turizam, kad su u internim kladionicama svi tipovali na Vedrana Zrilića iz HSP AS-a, a izabran je ninski savjetnik Krešimir Laštro. Usput budi rečeno, Laštro je dijelio prvo mjesto na testiranju s 14,6 bodova s još jednim kandidatom, a Zrilić je imao 14,3 bodova.
Svi kandidati moraju imati pet godina iskustva rada u struci. Da bi potpisivao građevinske dozvole, pročelnik mora imati  diplomu arhitekta ili inženjera građevine. Prvi čovjek Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša može biti magistar struke ili stručni specijalist društvene, humanističke ili tehničke struke. Šef EU fondova, osim diplome magistra ekonomske struke, mora imati najmanje pet godina radnog iskustva u struci, od čega tri godine na poslovima pripreme i provedbe projekata za EU fondove, te napredno znati poznavanje engleskog jezika. Ako će zaista natječaj, a ne stranački dogovor biti bitan, bilo bi dobro da javnost bude nazočna predviđenim testiranjima kandidata, pa nek se vidi tko će u konačnici postati novi gradski ministri. Naravno, ako se oni već unaprijed ne znaju.