Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za “socijalne” kvadrate 25 milijuna kuna

11.02.2014. 23:00
Za “socijalne” kvadrate 25 milijuna kuna


Prema najavama, na jesen bi u zadarskom predjelu Crvene kuće trebala započeti gradnja 73 nova socijalna stana, projekt vrijedan 25 milijuna kuna. Riječ je o novcu rezerviranom od prodaje stanova sa stanarskim pravom, a cijeli posao vodi Agencija za promet nekretnina – APN koja je već ishodovala lokacijsku dozvolu na temelju DPU Crvene kuće. Glavni projekt trebao bi biti gotov do rujna kad će se provesti natječaj za izvođača radova, a do kraja godine očekuje se i početak radova. Gradski pročelnik za zdravstvo i socijalu skrb Mario Pešut kaže da će stanovi biti gotovi do kraja 2015. godine čime bi se riješio veliki gradski problem koji stvara ogroman pritisak na njegov ured i Grad Zadar.
No, unatoč tome što je Gradsko vijeće dva puta verificiralo listu na ljeto će se provesti novi natječaj jer ove godine prestaje važiti već usvojena lista. Glavno je pitanje hoće li socijalne stanove opet dobiti zaista potrebiti ili netko tko to nije zaslužio.
– Kad smo krenuli s određivanjem kriterija u kojima važnu ulogu ima broj članova obitelji, zdravstveno stanje, stupanj invaliditeta socijalni status, konzultirali smo i ostale hrvatske gradove te smo zaključili da svi imaju gotovo podjednake kriterije i način rangiranja kandidata. U petočlanoj komisiji su tri predstavnika Grada Zadra i dva predstavnika Centra za socijalni rad. Zadnji natječaj tako je proizveo rang-listu sa 166 osoba. Da smo bili na dobrom putu, pokazuje i to da se na listu nitko nije žalio, otvorio je razgovor na tu temu Mario Pešut.
No Zadrane, posebice one koji godinama tavore u podstanarstvu, najviše boli kad socijalne stanove dobiju oni za koje se blago može reći da su više socijalno neprilagođeni, nego socijalno potrebiti.