Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska vlast pobjegla je od građana

11.02.2014. 23:00
Zadarska vlast pobjegla je od građana


Kukuriku koalicija odradila je pola svog mandata na državnoj razini, a HDZ-ova na ovoj lokalnoj. Nigdje ne cvjetaju ruže, kriza udara one najslabije, ne nazire se svjetlo na kraju tunela. Štoviše, u susjednoj BiH u tijeku su socijalni nemiri koji prijete rasplamsavanjem i izvan granica. Kako na cjelokupnu situaciju gleda Ingrid Antičević Marinović, jedina Zadranka u Hrvatskom saboru, bivša ministrica pravosuđa i dugogodišnja SDP-ova perjanica na našem području, doznali smo u otvorenom razgovoru s njom o aktualnim pitanjima i ključnim lokalnim problemima.
Kako ocjenjujete političku situaciju u Zadru pola godine nakon lokalnih izbora s pozicije saborskog zastupnika?
– Zadarska vlast je utonula u samu sebe i pobjegla od građana. Kao da nisu toliko ni željeli vlast pa se nakon izbora ponašaju kao s neželjenim čedom – niti ga ljuljaju, niti mu više pričaju bajke. Između ostalog, glasove su dobili i na projektu zone Crno, s kojim su izlazili na svake izbore već desetak godina. Kad bi ih se pitalo zašto već nisu napravili taj projekt, odgovarali su kako samo što nisu, da bi sada, kad konačno treba krenuti u realizaciju, okrenuli retoriku pa postavljaju pitanje treba li nam uopće zona Crno. To govori kako nikada ozbiljno o tome nisu ni mislili, a niti su što pripremili da bi itko tamo mogao raditi. Stanje gradskog proračuna je kritično, a održava se samo hladni pogon. Taje se podaci o gubicima od prethodnih godina u visini od 80 milijuna kuna, i oni o neplaćenim računima od prošle godine, također od 80 milijuna kuna. Nema više niti šminkanja grada, a s druge strane državna revizija ponovo upozorava na nenamjenski utrošena sredstva koja su po zakonu strogo namjenska. Riječ je o novcu građana prikupljenom od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo i koji je bio najpotrebniji za stanovanje. Dakle, uopće se ne planira postupanje po nalogu državne revizije i osiguravanje tih sredstava u proračunu.
Što je s projektom luke Gaženica oko kojeg su se lomila koplja u predizbornoj kampanji?
– HDZ je u predizbornoj kampanji temu projekta Gaženica nametnuo kao lokalnu temu. Istina je da je taj projekt otpočela koalicijska vlast Ivice Račana i da će ga završiti vlast na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. Radi se o državnom projektu koji upravo zahvaljujući SDP-u ide dalje. Neće se, međutim, tu graditi nikakve kule babilonske. Putnička luka Gaženica bit će dovršena, a zgradu će raditi koncesionar. Kredite treba vraćati. Ne želimo se naći u situaciji da imamo megaprojekt koji zjapi prazan. U Zadru su izgrađeni brojni projekti koji sada zjape prazni, a novac je potrošen. HDZ voli biti veliki graditelj. Veliki projekti, međutim, puno koštaju, a učinci su nikakvi. Izgradnja Gaženice će se nastaviti, a halabuka da se tobože nešto zaustavlja je čista laž. Gradit će se ono što je potrebno, a u ovom slučaju stalo se s jednom megalomanskom idejom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU