Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Započela druga faza izgradnje podsustava Sv. Petra

11.02.2017. 23:00
Započela druga faza izgradnje podsustava Sv. Petra


Započeli su radovi drugog dijela izgradnje I. faze kanalizacijske mreže podsustava Sv. Petar uz obalu od Čičmara (iz pravca Turnja) do rodne kuće francuskog romanopisca Emila Zole, ispod crkve sv. Petra apostola iz 18. stoljeća, u centru mjesta koje se zvalo San Pedro i Kermczina, a do 1994. Krmčina.
– Vrijednost radova drugog dijela I. faze iznosi 6 milijuna kuna. Hrvatske vode ulažu 5,4 milijuna kuna, a Općina Sv. Filip i Jakov 600.000 kuna, kazao je Marin Colić iz Sv. Petra, direktor biogradskog Komunalca, ističući kako je ukupna cijena I. faze 12,5 milijuna kuna. Radove izvodi Cestar d.o.o. Split, a rok završetka radova je šest mjeseci.
– Riječ je o 2.490 metara kanalizacijskog cjevovoda uz paralelnu izgradnju kućnih priključaka i drugih spojeva te izmjeni vodovodnih cijevi, naglasio je Colić.
Nakon cijevi slijedi riva
Predviđena je izgradnja dijela kanalizacijskog sustava s čime bi se sustav zaokružio u funkcionalnu cjelinu s jedne strane, a s druge strane stvaraju se uvjeti za proširenje kanalizacijskog sustava na ostale dijelove naselja Sveti Petar, ispod i iznad Jadranske turističke ceste D-8.
Najveći dio predviđene izgradnje je uz samo more a ovim se sprječava dreniranje postojećih sabirnih jama u podzemlje i zagađenje mora na plaži, navodi Colić. Polaganje cijevi bit će prvi korak izgradnje rive u Sv. Petru, sa šetnicom i kolnikom.
Namjena izgradnje kanalizacijske mreže je prikupljanje otpadnih voda dijela naselja Sveti Petar i njihov transport prema postojećoj kanalizacijskoj mreži i uređaju za pročišćavanje na biogradskom Kumentu, čime se osigurava zaštita okoliša u smislu sprječavanja nekontroliranog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u podzemlje, objašnjava Colić.
Kanalizacijski sustav Biogradska rivijera vrijedan je preko 100 milijuna kuna.
Gospodarski i ekološki značaj
– Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima. Projekt ima veliko značenje kako u gospodarskom smislu tako i u očuvanju okoliša, naglasio je Colić.
Projekt je ujedinio bivšu Skupštinu općine Biograd, na vodoopskrbnom distribucijskom području Komunalca (Grad Biograd na Moru, općine: Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman, Tkon). Prema posljednjem popisu iz 2011. broj žitelja na području je oko 16.840, što je uz broj od 340.000 turista i oko 2,5 milijuna noćenja godišnje bitan faktor potrebe nadogradnje postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.
U tijeku je izrada studijsko-projektne dokumentacije za Projekt razvoja sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracija na području bivše Općine Biograd vrijedne 13,8 milijuna kuna.
– Projekt je vrijedan preko 60 milijuna eura ili oko 500 milijuna kuna. Rok završetka radova na kopnu je do kraja 2020., a za aglomeraciju općina Pašman i Tkon do kraja 2023., poručio je Marin Colić.