Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Liberalniji način legalizacije

Autor: Siniša Klarica

11.03.2009. 23:00
Liberalniji način legalizacije

Foto: Adam VIDAS



Zadarska županija i njeni gradovi te općine usvojile su sve zakonom predviđene prostorne planove. Posljednji je prema Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređnaj i graditeljstva to učinio Grad Obrovac. Obrovcu je na svoj prostorni plan dobio suglasnost MZOPUG-a još 12. veljače, ali je plan usvojen tek na sjednici Gradskog vijeća 11. ožujka.
Podsjetimo se, svi planovi trebali su biti usklađeni s Uredbom o zaštiti i uređenju obalnog pojasa, koja je donesena još 2004. kako bi se spriječila sve veća uzurpacija i divlja gradnja na priobalju. Zaštićeno obalno područje obuhvaća sve otoke, pojas kopna u širini od 1000 m od obalne crte i pojas mora u širini od 300 m od obalne crte. Kako nas je obavijestila pročelnica Grada Obrovca Gordana Renić veliki broj objekata u Karinu i ostalom djelu obrovačkog priobalja ima građevinsku dozvolu. No tijekom godina na objektima su izvršena razna proširenja i preinake bez potrebnih dozvola. Stoga je dan rok do 31. prosinca ove godine za usklađenjem po važećoj prostorno-planskoj regulativi. Zahtjevi za legalizacijom postojećeg stanja odnosit će se najviše na zone guste izgrađenosti. Iako se predviđa dosta liberalniji način legalizacije nego što je to bilo moguće po do sad važećoj regulativi, neće se legalizirati oni objekti koji npr. zadiru u drugu parcelu ili se nalaze na infrstrukturnim koridorima.
Donošenjem prostornog plana Gradu Obrovcu otvaraju se nove razvojne mogućnosti, osobito u predviđenoj Gospodarskoj zoni Karlovac. Tu je predviđen i urbanistički plan uređenja koji će, ovisi o namjerama investitora i planiranih djelatnosti, detaljnije odrediti namjeru prostora.