Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liga za prvaka ili Liga za ostanak

Autor:

11.03.2009. 23:00
Liga za prvaka ili Liga za ostanak

Foto: Filip BRALA



Ne trebamo se zamarati sa situacijama na drugim terenima, već idemo u Sinj odigrati najbolje što znamo i pokušati pobijediti pa ćemo vidjeti što će nam u konačnici to donijeti – kaže Tihomir Bujan


Ostalo je još samo 40 minuta loptanja pod obručima prvog dijela natjecanja u A-1 ligi. Upravo tih 40-ak minuta ponudit će i odgovor na pitanje koja dva putnika će ući u Ligu za prvaka, a koji će se nesretnik morati zadovoljiti nastavkom sezone u Ligi za ostanak. Za bilo kakave kalkulacije Zadranima je potrebna pobjeda. Težak zadatak je pred “zelenima” u Sinju koje čeka jako neugodan domaćin koji je u svojoj dvorani vrlo tvrd orah i, uzimajući u obzir da je u cijeloj sezoni Puntamičanima uspjelo samo jednom vratiti se s gostovanja s dva boda (Trogir), onda bi se moguća pobjeda u Sinju tretirala kao veliki pothvat. Kako pobijediti u Sinju vrti se po glavi i treneru Tihomiru Bujanu koji je svjestan teškog zadatka koji je pred njegovim igračima.
– Očekujem vrlo tešku utakmicu u kojoj je imperativ pobjede i pred nama i pred domaćinima. Inače se dosta dobro poznajemo, jer već godinama kosturi naše i njihove momčadi su isti tako da nema puno tajni. Alkar je puno uvjerljiviji u svojoj dvorani nego vani i to je jedan od razloga zašto je teško odnositi bodove iz Sinja, jer ih uvijek bodri 300-njak Maligana koji tako naprave bučnu kulisu i pomažu svom klubu na putu ka pobjedi- u uvodu će Bujan.
Točno prije godinu dana Borik-Puntamika je slavila u Sinju u sklopu Lige za ostanak. Potrebna vam je pobjeda i uz to posrtaj ili Dubrovnika ili Svjetlosti. Kako ostvariti zacrtani cilj?
– Svjesni smo važnosti utakmice i sigurni smo jedino da će biti iznimno teško. Najvažnije je zadržati koncentraciju koja će nam pomoći u nakani da smanjimo broj mogućih grešaka, a ta koncentracija će se odraziti i na kvaliteti šuta i skoka. Kako je nama bitna ova utakmica tako je i Sinjanima kojima je svaka pobjeda bitna u borbi za ostanak.
Odakle prijeti najveća opasnost iz redova Alkara?
– Standardno već godinama su tu oba Modrića, Stipe i Mirko, oba Blajića te Nikola Gaurina koji su svi odreda odlični šuteri te su također vrlo opasni Ramljak i Đapo koji ordiniraju pod košem Sinjana. Nakon našeg susreta u Jazinama prije devet kola angažirali su iskusnog Igora Sumića koji je svojevremeno nastupao za Split i Svjetlost te su u njemu Sinjani dobili veliko pojačanje. On je prvenstveno opasan kao razigravač što se vidi po velikom broju asistencija koje ima po utakmici i morat ćemo pokušati anulirati njegov učinak po tom pitanju. Pokušat ćemo visokim pritiskom na njega onemogućiti njegovu intenciju da razigra svoje suigrače. Ako u tome uspijemo imat ćemo dobre izglede da uzdignutih ruku dočekamo kraj utakmice.
Kakva je situacija među vašim igračima uzimajući u obzir važnost utakmice i pritisak koji ova utakmica nosi?
– Svi igrači su svjesni svih mogućih scenarija i spremni su u Sinju napraviti sve što je u njihovoj moći da pobijede. Ta pobjeda nije samo bitna zbog Lige za pravka, već i zbog mogućeg plasmana u Ligu za ostanak gdje bismo puno lakše odradili taj dio natjecanja. Zato se ne trebamo zamarati sa situacijama na drugim terenima, nego idemo u Sinj odigrati najbolje što znamo i pokušati pobijediti pa ćemo vidjeti što će nam u konačnici to donijeti.


 TRI ZA DVA




Od tri kluba koja su u igri za plasman među četiri, u najgoroj situaciji je Borik-Puntamika, jer jedina ne ovisi sama o sebi, što s druge strane Dubrovniku i Svjetlosti ne predstavlja veliki problem, jer znaju da ih pobjeda u zadnjem kolu odvodi do željenog cilja. Tako će se Puntamičani uz teško gostovanje u Sinju kod Alkara morati nadati kiksu jednog od ova dva izravna konkurenta koji su također u situaciji da na gostovanjima traže veliku pobjedu. Potoji i opcija koja je manje vjerojatna, a to je da sva tri kandidata izgube u svojim utakmicama što bi promoviralo Puntamičane u Ligu za prvaka.