Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sveučilište u funkciji razvoja gospodarstva

Autor:

11.03.2009. 23:00
Sveučilište u funkciji razvoja gospodarstva

Foto: Vedran SITNICA



Kroz intenzivniju suradnju Sveučilišta i ZADRA-e osigurat će se jačanje javno – privatnog partnerstva, a Razvojna agencija bit će spona između javnog i privatnog sektora


Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, uime Sveučilišta u Zadru, i direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić, uime Agencije, potpisali su u prostorijama Rektorata sporazum o zajedničkoj suradnji. Kroz intenzivniju suradnju Sveučilišta i ZADRA-e osigurat će se jačanje javno – privatnog partnerstva, a Razvojna agencija bit će spona između javnog i privatnog sektora.
Ugovorom o suradnji obje strane reguliraju međusobne odnose glede suradnje na područjima kao što su prijenos tehnologije, razvoj tehnološkog parka, zaštita intelektualnog vlasništva, poticanje samoodrživih razvojnih projekata, izrada kratkoročnih i srednjoročnih planova razvoj, suradnja na unaprjeđivanju obrazovnog sustava, razrada projektnih prijedloga, realizacija informativno – edukativnih programa, program razmjene iskustava i slično.
– Razvoj je moguć jedino ako je znanstveno utemeljen. Očekujemo ulogu Sveučilišta u stvaranju plana regionalnog razvoja Zadarske županije čiji je nosilac ZADRA. Današnje potpisivanje ne znači početak suradnje. Ona postoji već duže vrijeme, prije svega na osnivanju Centra za mehatroniku i robotiku koji će ići paralelno s osnivanje Odjela za mehatroniku i robotiku na Sveučilištu u Zadru, rekla je Peričić.
Rektor Uglešić kazao je kako je jedan od ciljeva koji se u budućnosti želi ostvariti jest osigurati transfer znanja sa sveučilišta prema gospodarstvu te posebno izdvojio tri područja buduće suradnje:
– Ured za znanost Sveučilišta u Zadru surađivat će s Razvojnom agencijom pri razradi projektnih prijedloga i razmjenjivati iskustva na području praćenja projekta. Sveučilište u Zadru sve je više prisutno na tržištu te samo ili u partnerstvu s drugima osniva tvrtke. I u tim aktivnostima od velike pomoći bit će nam upravo resursi Razvojne agencije. Treći segment koji bih posebno naglasio jest pomoć Agencije našim bivšim i sadašnjim studentima u osmišljavanju i realizaciji njihovih poduzetničkih inicijativa.


 CILJEVI SURADNJE




Ciljevi zajedničke suradnje su suradnja na izradi obrazovnog sustava i određivanja pravca razvoja na području djelovanja Institucija, suradnja u razradi projektnih prijedloga, suradnja na izradi kratkoročnih i srednjoročnih planova razvoja Institucija i suradnja na obrazovanju novih profila visokoobrazovanih stručnjaka potrebnih gospodarstvu.