Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bogat i raznovrstan program do kraja ožujka

Autor: Valentina Mlađen

11.03.2010. 23:00
Bogat i raznovrstan program do kraja ožujka

Foto: Tomislav JERAK



Jučer otvorene, već tradicionalne “Zadarske dane frankofonije” i ove godine organizira Hrvatsko-francuska udruga Zadar, a za sve zaintreresirane pripremili su brojna i raznovrsna događanja. Ovogodišnji Dani frankofonije otvoreni su likovnom radionicom četrdesetak učenika frankofonaca zadarskih osnovnih škola; Petra Preradovića, Šimuna Kožičića Benje i Privatne škole “Nova”, pod nazivom “10 riječi – 10 slika”. Radionica je održana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar gdje će radovi biti izloženi na Dječjem odjelu u trajanju od 15. do 31. ožujka.
Osim radionice i izložbe kojima je započelo ovogodišnje obilježavanje Dana frankofonije pripremljen je bogat i raznovrstan program do kraja mjeseca. Prva na rasporedu bit će predstava “Mali princ”, Antionea de Saint-Exuperyja, koju će 19. ožujka u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar izvesti učenici Privatne osnovne škole “Nova”. Prije same predstave učenici će kroz prezentaciju i razgovor prisutnima pokušati dočarati kako uče francuski jezik. Ove godine na zadarskim danima frankofonije zaljubljenike u francuski jezik, ali i književnost općenito, očekuju dva gosta iznenađenja. 22 ožujka u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru gostovat će francuski književnici Pierre Jourde i Eric Chevilard. Radi se o intrigantnim autorima koji rade na oživljavanju francuske književnosti, a neka djela su im prevedena i na hrvatski jezik.
Za završne dane organizatori su ostavili novost u organizaciji ovog događaja, a radi se o Noći frankofonskih filmova. Iako je to do sada bila tradicija samo u većim gradovima ove godine se i u Zadru u noći 23./24. ožujak u Kinu Pobjeda mogu pogledati zanimljivi švicarski, francuski i kanadski filmovi. Dva filma bit će ponovljena i 25. te 26. ožujka u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru za djecu, ali i za odrasle.
– Od ove godine uveli smo neke novosti poput filmskih prikaza pa tako idemo ukorak s trendovima u organizaciji Dana frankofonije. Nadamo se što većem odazivu javnosti, a posebno na gostovanju francuskih pisaca što je velik događaj i za studente Odjela za francuski jezik Sveučilišta u Zadru, ali i za sam Zadar, pozvao je sve zainteresirane predsjednik Hrvatsko-francuske udruge Zadar Nenad Zekanović da i ove godine sudjeluju i obilježe još jedne Dane frankofonije u Zadru.


 NOĆ FRANKOFONSKIH FILMOVA


U sklopu “Noći frankofonskih filmova” gledatelji će moći vidjeti švicarski dugometražni crtani film za djecu Max&Co, švicarski film Pas de panique (Bez panike), francuski film Chansons d’amour (Ljubavne pjesme) i dva kanadska filma De pere en flic (Od oca do policajca) i Un ete sans point ni coup sur.




 MEĐUNARODNA DIPLOMA IZ FRANCUSKOG JEZIKA


Od ove godine Hrvatsko-francuska udruga Zadar organizira ispite iz francuskog jezika za stjecanje međunarodne diplome. Do sada je ispite polagalo sedam učenika osnovnih škola na razini A1 i jedna studentica na razini B1. Osim ispita organizirat će se i tečajevi za pripremu za takve ispite. Prvi takvi ispiti organizirani su u veljači, a o novim terminima javnost će biti naknadno obaviještena.