Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dr. Ivi Fadiću uručena izdanja ‘Histria Anique’

Autor: Ante Rogić

11.03.2010. 23:00
Dr. Ivi Fadiću uručena izdanja ‘Histria Anique’

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vesna Giradi Jurkić, prof. dr. sc., uručila je u utorak navečer ravnatelju Muzeja antičkog stakla, dr. sc. Ivi Fadiću izdanja ‘Histria Anique’, od prvog broja do danas.
U prepunoj dvorani Muzeja antičkog stakla, pred okupljenim studentima i profesorima arheologije, te zaljubljenicima u arheologiju prof. Girardi Jurkić i Kristina Džin održale su iste večeri i predavanja. Giradi Jurkić održala je predavanje pod nazivom “Ville marittime pulskog agera”, a mr. sc. Kristina Džin “Izbor antičkog stakla s nekropola pulskog agera”.
– Prvi put sam u Muzeju antičkog stakla. Pregledala sam ga i mogu samo kazati kako je veličansteven i moderan, svrsishodan i funkcionalan. Kad se ovako nešto autohtono priredi, onda je to nešto trendovski, hrvatsko izvorno, iznijela je svoje dojmove o Muzeju antičkog stakla u Zadru dr. sc. Vesna Girardi Jurkić. Kad je, pak, riječ o njenoj povezanosti sa Zadrom, ističe kako je uz ovaj grad vezana odavno.
– Moje veze sa Zadrom su velike, ovdje sam dolazila još kao student, radila s Jankom Beloševićem. Poslije sam surađivala s Brusićem, Jurićem, Fadićem. Ovdje su i kolegica Kurilić, Kolega… Svi su manje više organizirali izložbe u Puli, kazala je Girardi Jurkić o svojoj povezanosti sa Zadrom. Napomenula je kako je uz Zadar, skupa s Osijekom i Dubrovnikom vežu posebne, ratne uspomene. U ratno vrijeme, dok je bila ministrica, često je dolazila u ova tri grada koji su joj, kako kaže, prirasli srcu.
‘Histria Antiqua’
Kako smo već naveli, povod dolasku ove dvije arheologinje u Zadar je uručenje svezaka ‘Histriae Antique’. Upravo je taj časopis, ističe Girardi Jurkić, ono što je veže uz izdavaštvo.
– Ovih 18 Histria su knjige u kojima se nalaze radovi velikog dijela naših arheologa. Mnogi od njih su počeli objavljivati upravo u Histrii. Krug suradnika se širi i časopis se smatra jednim od najboljih arheoloških časopisa u Hrvatskoj, kazala je Girardi Jurkić dodajući kako časopis ima razmjene s Arheološkim muzejom u Zadru, Sveučilištem u Zadru, a odsad i s Muzejom antičkog stakla.
‘Histria Antiqua’ arheološki je časopis utemeljen 1995. u Puli. Izdaje ga Međunarodni istraživački centar za arheologiju Brijuni-Medulin, Sveučilišta u Zagrebu. Jedini je arheološki godišnjak pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Hrvatskoj. Glavna urednica je Vesna Girardi Jurkić, a u uredničkom su odboru: Robert Matijašić (Pula), Ante Rendić Miočević (Zagreb), Isabel Roda (Barcelona), Guido Rosada (Padova), Francis Tassaux (Bordeaux) i Marin Zaninović (Zagreb). Tajnica uredništva je Kristina Džin iz Pule. Časopis je koncipiran u skladu s kriterijima europskog znanstvenog časopisa s dvostrukom uredničkom recenzijom i znanstvenom kategorizacijom članaka koji se objavljuju na jezicima autora (talijanski, njemački, engleski, francuski, španjolski, portugalski i hrvatski). Znanstveni radovi kronološki obuhvaćaju razdoblje od prapovijesti do ranoga srednjeg vijeka, a interdisciplinarni pristup šira područja: povijest umjetnosti, povijest, pravnu povijest, filozofiju, epigrafiju, numizmatiku i arhitekturu. Časopis se referira putem Bibliography of the History of Art (BHA) – Getty Research Institute, Los Angeles, te Institut de l’Information Scientifique et Technique (INIST) of the Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i zamjenjuje na 320 adresa u Hrvatskoj i inozemstvu. Naklada mu je 1000 primjeraka.
Maritimne vile
U svom predavanju dr. Girardi Jurkić je predstavila nekoliko maritimnih vila, napomenuvši kako nije moguće govoriti o svim tipovima jer ih je bezbroj. Ono što je najviše zanimljivo su maritimne, rezidencijalne vile.
Na samom početku Girardi Jurkić je predstavila vilu Verige na Velikom Brijunu. Njeno istraživanje je počelo početkom 20. stoljeća i trajalo do 1. svjetskog rata. Iako rađeno u tolikom periodu istraživanje nije dalo puno sitnog materijala. Vila danas nije sačuvana kao što je bila na početku prošlog stoljeća, a jedan od razloga su Titovi mufloni, koje je dao dovesti na Brijune.
– Vila u Verigama je još uvijek najljepša, u svakom slučaju senatorska, ako ne i carska, kazala je Girardi Jurkić. Dalje je govorila o vili Valbandon, jednoj od najluksuznijih maritimnih vila.
Popločana mozaikom
Predstavila je također i vilu Vižula s područja Medulina. Gradila se od prvog stoljeća nadalje. Istaknula je zanimljivost paleža otkrivenog u toj vili, koji svjedoči o uništenju iz 599. godine. Cijela vila bila je popločana mozaikom. Još jedna vila iz Medulinskog zaljeva je vila Pomer. Cijeli zaljev je inače bio u kontinuitetu izgrađen vilama, cijela obala je bila operativna. Južni dio Istre bio je izrazito gusto naseljen, jako luksuzan, rezidencijski dio patricijskih obitelji. Od Pule do Meulina, istaknula je Girardi Jurkić, je bilo deset naselja, dok danas nema ni jednog.
Mr. sc. Kristina Džin je istaknula kako je Istra bila sjecište trgovačkih putova. Najveći broj nekropola se nalazi na području antičke Pole. Među ostalim, predstavila je nalazišta Pula-koparska ulica, Pula-Bulevar B. Kidrić, Pula-Campus Martius, Nezakcij, Burle kod Medulina, Kringa, Fontana kraj Buzeta.