Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krećemo od nule u Ligi za ostanak

Autor: Andrija Dešpoja

11.03.2010. 23:00
Krećemo od nule u Ligi za ostanak

Foto: Filip BRALA



Osnovni dio natjecanja u A-1 ligi je došao do završnog čina, točnije, za vikend se igra posljednje 18. kolo u kojem će Puntamičani odmjeriti snage protiv lidera lige, Svjetlosti iz Slavonskog Broda. Utakmica sama po sebi neće imati nikakav rezultatski značaj, jer su protivnici debelo zacementirali svoje pozicije u svojim ligama. No, to ne znači da će biti revijalna, jer svaka pobjeda ima ogroman značaj u psihološkom smislu momčadi. Posljednje četiri pobjede u nizu čista su suprotnost onom razdoblju prije toga kad Puntamičani nisu pet utakmica u nizu vidjeli bodove. Gdje se u svemu tome nalaze zapravo Puntamičani odgovor je u – psihološkom pristupu.
– Uspjeli smo u posljednje četiri utakmice napraviti ono što nam je nedostajalo u tim porazima prije. Nismo odigrali ništa lošije u tim porazima nego u ovim pobjedama koliko nam je pristup utakmicama onda bio u stilu: možemo s pola snage dobiti utakmicu. Jedino možemo pobijeđivati kad u utakmicu ulazimo s fanatizmom i onda nam takav pristup uvijek donese bolji rezultat od naše realne kvalitete koju posjedujemo. To već napominjem mjesecima, tako sam govorio kad smo imali omjer 5-4 i kad smo nakon toga izgubili pet u nizu i sada kad ne znamo za poraz – kazat će Plantak i nadovezati se na sljedeće burno razdoblje u 10 kola Lige za ostanak u koju ulaze s nikad relanijim šansama za osiguranje prvoligaškog statusa. Omjer 8-2 nudi sigurno mirniji san, no ne treba puno da se dođe do predsoblja gdje vladaju noćne more.
– Istina, situacija nam je puno jednostavnija nego ostalim našim konkurentima i to je sigurno dosta olakšavajuća okolnost. No, koliko je olakšavajuća toliko je i otežavajuća. Rekao sam igračima da sada krećemo od nule i da slučajno ne misle kako je sve gotovo. Dugo sam u ovom sportu i znam da se sve može okrenuti u jednoj utakmici. Bilo kakvo opuštanje na jednoj utakmici automatski povlači za sobom lošiju izvedbu u sljedećoj utakmici. I onda kad se porazi uvuču ispod kože teško se iz toga izbaviti. Igra se svaka tri dana tako da nema vremena za neke velike rošade. Psiholiški trenutak bit će presudan uz naravno fizički koji će doći do izražaja upravo u ritmu utorak-subota.
Puntamičane u posljednje vrijeme zaobilaze ozljede koje su bile nemilosrdne u prvom dijelu sezone.
– To je sigurno vrlo ohrabrujuće. Imali smo dosta problema od početka priprema pa sve do pred mjesec dana od kada smo uglavnom kompletni i to se najbolje manifestiralo na rezultatima. Ozljede će biti također jedan od odlučujućih faktora u nadolazećoj Ligi za ostanak. Zbog napornog ritma, igrači će se fizički maksimalno trošiti uz malo vremena za regeneraciju i tu će biti važno svim trenerima što više rotirati. Kad je sužen izbor rotacije, u slučaju neželjenih ozljeda, automatski su i šanse za pobjedu bliže minimumu.


 TEORIJA OSTANKA


Plantakova teorija ostanka u ligi izgleda ovako:
– Samo sa stopostotnim angažmanom uz kolektivnu igru imamo dobre izglede sezonu privesti ostvarenju glavnog cilja, a to je ostanak u ligi. Za to su potrebne još tri pobjede u Ligi za ostanak za koje će mnogi reći da i nisu tako teška zadaća. No, takav stav nije ni blizu istine jer nam je jasno da nijedna pobjeda neće doći sama od sebe.




 SUTRA S BROĐANIMA


Puntamičani su u subotu domaćini Svjetlosti, koja je već u Ligi za prvaka.
– Pobjeda u toj utakmici daje nam lakši put prema početku Lige za ostanak gdje nas čeka 10 iznimno teških utakmica. A ždrijeb nam nije baš bio naklonjen, jer smo prisiljeni čak triput gostovati u prve četiri utakmice i nasušno nam je potrebno pobijediti Svjetlost iako ta utakmica nema bodovnu važnost. Mi se za tu utakmicu pripremamo kao da je neka kvalifikacijska. Dolazi nam lider na ljestvici kojeg očekuje u utorak prvo kolo Lige za prvaka te nemamo ništa drugo nego nastaviti tamo gdje smo stali u Dubrovniku. Bez maksimalnog angažmana nismo u stanju konkurirati nikome, a kamoli momčadi u kojoj sve vrvi od kvalitetnih pojedinaca poput Spahije, Vukičevića, Ćosića, Pilepića i Norca.