Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Osmorka oštetila Tvornicu kruha Zadar za više od tri milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

11.03.2010. 23:00
Osmorka oštetila Tvornicu kruha Zadar za više od tri milijuna kuna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Osmoricu iz Tvornice kruha sumnjiči se da su prema prethodnom dogovoru zlouporabivši svoj položaj prodali dionice Željku Mudražiji po cijeni nižoj od tržišne. On ih je po istoj cijeni prodao trojici, a oni, opet po nižoj cijeni, Zvonimiru Rajčiću te su tako TKZ oštetili oko 3.1 milijun kuna
Zadarska policija danas je u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom dovršila kriminalističko istraživanje nad osam osoba, čelnih ljudi iz Tvornice kruha Zadar, koje se sumnjiči za zloporabu položaja i prekoračenje ovlasti te je protiv njih podnijela kaznene prijave.
Riječ je o članovima Uprave i Nadzornog odbora Tvornice kruha Zadar d.d. koje se sumnjiči da su kao odgovorne osobe Tvornicu kruha oštetili za više od tri milijuna kuna preprodajom dionica.
Stoga su kaznene prijave podnesene protiv Željka Mudražije (59), dugogodišnjeg direktora TKZ-a i predsjednika Uprave društva, Zvonimira Rajčića (47), člana Uprave, te članova Nadzornog odbora; Ivana Serdarevića (60), Ivana Pavičića (56), Krste Bračića (59), Serđa Čobana (62), Zore Marcelić Jurišić (55) i Jure Krajnović kojega se sumnjiči i za poticanje na kazneno djelo.
Policija sumnja da su se sedmorica dioničara dogovorila i u odsutnosti Jure Krajinovića sastala 11. rujna 2008. godine te da su na tom sastanku zloporabivši svoj položaj i prekoračivši granice svojih ovlasti donijeli odluku o prodaji dionica u vlasništu društva Željku Mudražiji i to po cijeni znatno nižoj od tržišne.
Nakon nekog vremena, tada odsutni Krajinović, nagovorio je Mudražiju da te dionice po istoj cijeni proda njemu, Pavičiću i Serdareviću, inače vlasniku autokuće Serdarević, da bi na koncu daljnom preprodajom – još uvijek nižom od tržišne – dionice završile u vlasništvu Zvonimira Rajčića, zadarskoj javnosti poznatijeg kao vlasnika prijevozničke tvrtke Olvin.
Preprodajući dionice društva ispod tržišne vrijednosti osmorka je tako Tvornicu kruha Zadar d.d. oštetila za iznos od 3.137,940 kuna – izvjestili su iz PU zadarske.
No, nakon što je informacija o podizanju kaznenih prijava protiv čelnika TKZ-a izišla u javnost, prijavljeni su se oglasili priopćenjem za javnost koje u cijelosti prenosimo:
Temeljem iskrivljenih i neutemeljenih medijskih navoda obavještavamo medije i javnost da je tvrtka Tvornica kruha Zadar d.d. dioničko društvo u pretežito privatnom vlasništvu sa jasnom i transparentnom vlasničkom strukturom, što znači da nema nikakvih ograničenja u raspolaganju ili trgovanju dionicama društva osim onih utvrđenih Statutom društva, Odlukama Skupštine društva i Zakona o trgovanju vrijednosnim papirima, pa stoga odgovorno izjavljujemo i potvrđujemo da u proteklom razdoblju nije došlo do bilo kakve zlouporabe položaja od strane direktora tvrtke kao ovlaštene osobe za zastupanje tvrtke ili od strane drugih osoba statutarno njemu nadređenih i putem zakonskih Skupština društva legalno izabranih.
Također, odgovorno izjavljujemo i potvrđujemo da dioničko društvo Tvornica kruha Zadar d.d. nije oštećeno za bilo koji iznos, a koji bi se utemeljeno mogao dovesti u vezu sa slobodnim i neograničenim trgovanjem redovnih dionica društva na slobodnom tržištu – stoji u priopćenju Uprave TKZ-a.


 ODBILI TODORIĆEVU PONUDU


U Tvornici kruha d.d. s temeljnim kapitalom od 17.719,300 kuna, prošle je jeseni došlo do promjene vlasničke strukture u koju su ušli Zvonimir Rajčić kao vlasnik 25,5 posto dionica i Željko Fain, a svoju je poziciju zadržao Željko Mudražija, vlasnik 7,28 posto dionica. Nova dionička struktura, koja je prošle godine odbila primamljivu ponudu Ivice Todorića, ozakonjena je na Skupštini dioničara, održanoj 6. listopada prošle godine, međutim, ona je sudeći po prijavama iz PU zadarske postala predmet kriminalističke istrage.