Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjauš: Bojim se da će oni koji su me prebili proći nekažnjeno

Autor: Suzana Bandić

11.03.2010. 23:00
Sjauš: Bojim se da će oni koji su me prebili proći nekažnjeno


Smiješno je da se tim nasilnicima i huliganima koji su mi prebili dijete sudi zbog narušavanja reda i mira. Zaboga, pa skoro su mi ubili sina! Ako to nije pokušaj ubojstva, a onda je barem nanošenje teških ozljeda – ogorčen je Antin otac Nedjeljko
Užasno sam razočaran našim pravosuđem. Na sve se strane govori o porastu nasilja među mladima i kako se moraju poduzeti neki koraci da bi se tome stalo u kraj, a na zagrebačkom Općinskom sudu u postupku protiv šestorice nasilnika koji su me bez ikakva povoda isprebijali, sve je učinjeno da oni budu oslobođeni i da se izvuku bez kazne – ispričao nam je 25-godišnji Zadranin Ante Sjauš kojega je prije dvije i pol godine na jednom zagrebačkom parkiralištu drvenim palicama zbog dalmatinskog naglaska isprebijala skupina lokalnih huligana.
Protiv šestorice napadača policija je podigla kaznene prijave, a kasnije je taj slučaj završio na sudu.
Brane se šutnjom
– Sutkinja je završno ročište zakazala za 14. travnja i kako stvari stoje ta će šestorica proći nekažnjeno. Cijeli postupak od samog početka krenuo je naopako. Mene se tamo ispitivalo kao da sam ja nasilnik, a ne žrtva, dok su se oni svi redom branili šutnjom. Kako je riječ o tzv. skraćenom postupku, nakon što su prešutili izjasniti se o krivnji, nitko od njih više nije bio niti dužan doći na sljedeća ročišta. Sutkinja je odbila zahtjev moje odvjetnice da se provede dodatna istraga jer, iako mi je policija uzela hlače i košulju, nikada nalaze vještačenja nisu dostavili sudu. Osim toga, ni ja, a niti moji prijatelji nismo pozvani na prepoznavanje napadača, a istovremeno se tvrdi kako se ne zna koji od njih šestorice je zadao udarce palicom. Tereti ih se za narušavanje javnog reda i mira što je zapravo sramotno jer da jedan od mojih prijatelja nije odmah pozvao policiju i hitnu, i da oni nisu tako brzo reagirali, ja danas najvjerojatnije ne bih bio živ – prisjećao se Ante trenutaka kada su policajci, kako je kazao, doslovno skidali huligane s njega koji su ga tukli palicama i cipelarili dok je ležao na asfaltu pored svog vozila zadarskih registracija.
Naime, 25-godišnji Ante, inače student prava u Rijeci, dan prije kobnog događaja došao je u Zagreb na koncert Bryana Ferryja, a svega nekoliko sati prije nego što je napadnut, spremao se krenuti u Zadar te je s prijateljima svratio u obližnji kafić. Na povratku prema njihovim vozilima na parkiralištu ih je zaustavila skupina mladića, a jedan od njih je Antinog prijatelja upitao za upaljač, no odmah nakon što je čuo naglasak započele su padati uvrede, a potom su i fizički nasrnuli na njih.
– Kad sam vidio da su mi prijatelja Danijela Sabolića srušili na pod i počeli ga udarati, izišao sam iz auta s namjerom da mu pomognem. Čim sam izišao, opkolili su me i započeli me udarati. Nakon što sam dobio dva udarca palicom po glavi sve mi se pomračilo. Izgubio sam nakratko svijest i pao na pod, a kad sam se ponovno osvijestio, dvojica su me cipelarila. Sve oko mene bilo je puno krvi. Košulja, koja je inače zelena, bila je bordo boje, hlače natopljene krvlju… Mislio sam da sam gotov, da će me ubiti – ispričao je Ante.
Fizičke, ali i psihičke posljedice
Nakon napada odmah je prevezen u obližnju bolnicu Sveti Duh gdje mu je pružena liječnička pomoć i sanirane ozljede. Zbog obilnog krvarenja te brojnih šavova na bradi i unutrašnjoj strani obraza, tri je dana bio na infuziji, a nakon šest dana otpušten je na kućnu njegu. No, nakon što su mu površinske rane zacijelile, na vidjelo su isplivale one unutarnje – psihičke.
– Nakon ležanja u krevetu dok su mi rane zacjeljivale i povukle se sve modrice kojih sam imao po cijelom tijelu, upao sam u depresiju. Nisam imao volje izlaziti vani, družiti se… baš ništa. Osim toga, počeli su me mučiti i ružni snovi. Nisam sam sebe mogao prepoznati, a i roditelji su mi se zabrinuli pa su me uputili psihijatru. Bio mi je dijagnosticiran PTSP pa sam godinu dana nakon toga bio na terapiji antidepresivima – ispričao nam je Ante dodajući kako mu se srećom kasnije stanje popravilo te da je sada dobro.
Ono što ga u cijeloj priči najviše boli je činjenica da bi napadači na njega mogli proći nekažnjeno, a istog se pribojava i njegov otac Nedjeljko.
– Smiješno je da se tim nasilnicima i huliganima koji su mi prebili dijete sudi zbog narušavanja reda i mira. Pa skoro su mi ubili sina! Ako to nije pokušaj ubojstva, a onda je barem nanošenje teških ozljeda – ogorčeno je dodao Antin otac Nedjeljko koji će, kaže, ukoliko zatreba dati i zadnji novčić odvjetnicima, ali neće odustati od pravde.


 TUŽITELJSTVO TRAŽI UVJETNE OSUDE


Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu napadače na Antu Sjauša, a riječ je o Zagrepčanima Nikoli Andabaku (33), Josipu Kučišu (22), Tomislavu Franku (21), Krunoslavu Talanu (23), Nikoli Kćiru (23) i Dariju Mikuliću (29), tereti zbog iživljavanja nasiljem i osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu kojim su doveli druge osobe u ponižavajući položaj te da su kazneno djelo za koje ih se tereti počinili u grupi protiv više osoba. Optužni prijedlog kojim se za prvu petoricu traži kazna od deset mjeseci zatvora s rokom kušnje na dvije godine, a za šestog Mikulića zatvorska kazna od 14 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine tereti ih za kazneno djelo protiv javnog reda i nasilničko ponašanje, što je, smatra Antin otac, ismijavanje Zakona i pravosuđa općenito.