Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dino Sakić premješten u zagrebačku zatvorsku bolnicu

11.03.2011. 23:00
Dino Sakić premješten u zagrebačku zatvorsku bolnicu


Mladi ubojica koji je 26. veljače hladnokrvno ubio majku, nakon što je prespavao noć sa četvrtka na petak u zadarskom zatvoru, premješten je u zatvorsku bolnicu u Šimunskoj ulici u Zagrebu. Mladić je premješten na preporuku dežurne medicinske sestre zbog njegove povijesti bolesti


Dino Sakić (21), koji je u četvrtak navečer zbog ubojstva majke Divne Morić (40) pritvoren u Istražni centar u Zadru, u petak ujutro premješten je u zatvorsku bolnicu u zagrebačkoj Šimunskoj ulici. Iako se prvotno posumnjalo kako je riječ o zdravstvenim problemima psihičke naravi, pokazalo se kako je ipak riječ o sasvim bezazlenom i proceduralnom postupku, a to nam je potvrdio i šef zadarskog zatvora Denis Skitarelić.
– Praksa je takva da se pritvorenik ili zatvorenik odmah po ulasku u našu ustanovu podvrgava liječničkom pregledu. Kako je 20-godišnjak koji je u četvrtak navečer primljen nama već od ranije poznat, po naputku i procjeni dežurne medicinske sestre, a posebice stoga što je riječ o teškom kaznom djelu, on je premješten u bolničku kaznionicu u Zagrebu – kratko je prokomentirao Skitarelić pojasnivši kako u tom postupku nema apsolutno ničeg neobičnog ili neuobičajenog, niti je odluka donesena temeljem nekog ekscesa ili čega sličnoga. O zdravstvenom stanju mladića više detalja Skitarelić nije želio iznositi naglasivši kako je riječ o osobnim i povjerljivim podacima.
Neslužbeno, međutim, doznajemo kako su liječnici psihijatrijsko-psihološkim vještačenjem mladom ubojici još u adolescentskom dobu, nakon prvih okršaja sa zakonom, dijagnosticirali poremećaj osobnosti kao i shizofreniju. Njegovo zdravstveno stanje, nesređeni obiteljski odnosi, odrastanje uz danas pokojnu majku vrlo neurednih životnih navika, oca koji je zasnovao novu obitelj, boravka po domovima za odgoj i na godinu dana u zatvoru gdje je izdržavao jedinstvenu zatvorsku kaznu zbog niza krađa, obiteljskog nasilja i ilegalnog posjeda oružja, zasigurno su uvelike utjecali na formiranje njegove ličnosti u cjelini.
Mladić je, podsjetimo, nakon kratke prepirke majku, koja mu je prigovarala zbog lošeg društva i kockanja, udarcem šakom u glavu oborio na tlo između hodnika i kuhinje u obiteljskoj kući njegove bake Marice Morić (65) u Stankovcima. Dok je još omamljena i krvava ležala na podu, iz ormarića u hodniku mladić je uzeo čekić i hladnokrvno ju zatukao s pet snažnih udaraca u potiljak. Njezino je tijelo potom odvukao u sobu, a mjesto zločina pomno počistio i uklonio sve dokaze. Šest je dana potom jeo, pio i spavao pokraj majčina trupla, a na dan kada mu se u kuću trebala vratiti baka iz zadarske bolnice, majčino je tijelo u prvoj fazi raspadanja dovukao do gusterne u kuhinji ubacivši je potom unutra.
Istu večer sjeo je na autobus za Zagreb gdje se provodio sve dok nije potrošio novac od majčine zlatnine koju je prodao privatnom nakupcu u Trogiru za 21 tisuću kuna. Upravo taj detalj – koristoljublje, policija navodi kao motiv ubojstva iako se mladić, kako neslužbeno doznajemo, branio kazavši kako je verbalna svađa kulminirala upravo nakon što mu je majka spomenula posjet psihijatriji ukoliko se ne promijeni.