Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Otputujte i zaposlite se!

11.03.2011. 23:00
Otputujte i zaposlite se!


Ako ne možete pronaći posao u Hrvatskoj – otputujte. Tu opciju zadarskim studentima i mladim Zadranima ponudila je zagrebačka tvrtka BHV Education. Jučer su nekolicini zainteresiranih na Sveučilištu u Zadru u zgradi rektorata predstavili svoj program “Work&Travel”. Program “Work&Travel” odobren je od američkog State Departmenta i namijenjen je studentima koji žele putovati, upoznavati druge kulture, naučiti jezik te iskusiti američku svakodnevicu radeći sezonske poslove i putujući. Radni dio programa traje tri mjeseca, maksimalno četiri, nakon čega studenti imaju priliku boraviti u Americi još 30 dana kao turisti.
Osim “Work&Travel” programa za studente, iz BHV-a su predstavili i nešto novo – “Work Canada” program, a polaznici ovog programa ne moraju isključivo biti studenti. Program je namijenjen mladim ljudima od 18 do 35 godina, a zainteresiranih u Hrvatskoj, pa i u Zadru ima.
– Vratili smo se u Zadar prvenstveno predstaviti jedan novi program koji je u principu drugačiji od dosadašnjih jer je namijenjen mladim ljudima koji ne moraju isključivo imati studentski status. Radi se o programu u Kanadi koji traje godinu dana. Nakon aplikacije aplikanti u roku od četiri do šest tjedana dobiju radnu dozvolu nakon čega započinje program u trajanju od 12 mjeseci. Polaznici ne moraju odmah otputovati, imaju dovoljno vremena da se organiziraju za put, a drugačiji je i jer ne moraju ići s unaprijed ugovorenim poslom i ne moraju biti vezani isključivo za jednog poslodavca i grad. Ako si ne uspiju naći poslodavca dok su u Hrvatskoj i čekaju radnu dozvolu, pomažu im naši partneri u Kanadi koji će im organizirati orijentaciju, pristup internetu, pomoć u traženju poslodavca i slično, pojasnila je Ivana Tihi iz BHV Educationa. Istaknula je da se nakon isteka radna dozvola može produžiti na još godinu dana, a uvijek postoji i mogućnost da poslodavac zaposli radnika. No program je prvenstveno osmišljen kao odskočna daska mladim ljudima u stjecanju međunarodnog iskustva i učenja jezika.
Iako mnogi mladi ljudi sanjaju o prilici za odlazak u drugu zemlju gdje će se njihovo znanje i stručnost cijeniti, prije odlaska potrebno je uložiti nešto novca. Aplikacija i dobivanje radne dozvole košta 730 kuna, a sam program 4.400 kuna. U slučaju da polaznik programa želi pomoć BHV-a u traženju posla, nadoplatit će još 685 kanadskih dolara. Od ostalih troškova 150 kanadskih dolara koštat će vas viza, aviokarta 650-1200 eura, za džeparac dok ne pronađete posao morate imati 2.500 kanadskih dolara te obvezno zdravstveno osiguranje na godinu dana 200-660 eura. Uvjeti koje morate ispuniti su da imate između 18 i 35 godina, da dobro poznajete engleski ili francuski jezik, hrvatsku putovnicu i prebivalište u Hrvatskoj te potvrdu o nekažnjavanju izvađenu na sudu u Zagrebu.
Unatoč poteškoćama interes za ovakvu vrstu rada i odlazak iz Hrvatske u Kanadu postoji. Tridesetjednogodišnji Dalimir Katalinić svoju je radnu dozvolu dobio prije nekoliko dana i sad samo čeka odlazak.
– Prijavio sam se prije svega da vidim kako funkcionira život i rad vani, da usavršim svoje znanje jezika, ali i da vidim je li vani zaista bolji standard nego kod nas, objasnio je Dalimir razloge odlaska. Iako ima zaposlenje i u Hrvatskoj, na godinu dana iskušat će sreću u Kanadi. Posao još nema, ali ne boji se, jer, kako je istaknuto na prezentaciji, 90 posto polaznika programa posao nađe u prva 2 do 3 tjedna boravka u zemlji. Osim Dalimira na prezentaciji je bilo još zainteresiranih pa je već nakon prezentacije obavljen i jedan intervju za aplikaciju. Za one koji su propustili prezentaciju sve ostale informacije o ovim programima mogu se pronaći na stranici www.bhvedu.com.