Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U potresu u Japanu vjerojatno više od 1000 mrtvih

11.03.2011. 23:00
U potresu u Japanu vjerojatno više od 1000 mrtvih


U iznimno snažnom potresu i tsunamiju koji je nakon njega uslijedio u petak na sjeveroistoku Japana vjerojatno je smrtno stradalo više od 1000 osoba, javlja novinska agencija Kyodo. Podaci o mrtvima iz minute u minutu se povećavaju. Prema policiji, bilo je najmanje 337 mrtvih, 531 nestala osoba i 627 ozlijeđenih desetak sati nakon najžešćeg potresa jačine 8,9 do kojeg je došlo nešto prije 7 sati.
Japan je, kako je priopćeno iz UN-a, u petak zatražio određen broj stranih ekipa koje će pomoći u potrazi i spašavanju. Japanu je pomoć ponudilo više od 68 ekipa za spašavanje iz 45 zemalja.
“Japan je zatražio međunarodnu pomoć”, rekla je Elisabeth Byrs, glasnogovornicu UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova.
Zatražena je pomoć najmanje četiriju ekipa – iz Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje i Sjedinjenih Država, rekla je Byrs.
Američki predsjednik Obama ponudio je pomoć japanskome premijeru Naotu Kanu, a solidarnost su izrazili i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Pomoć su, među ostalima, ponudile i Rusija, Kina i Švicarska, dok su Britanija i Francuska rekle da su spremne pružiti sve vrste pomoći.
Novi potres jačine 6,7 zahvatio je u petak oko 20 sati prefekturu Niigata, na sjeverozapadu Japana, na strani suprotnoj pacifičkoj obali već opustošenoj snažnim potresom i tsunamijem.
Podrhtavanje se osjetilo u Tokiju kao i u brojnim prefekturama u središnjem dijelu Japana, s jedne obale na drugu.
Najjače podrhtavanje osjetilo se u planinskoj zoni Nagano, blizu Niigate, prema podacima meteorološke službe.
Epicentar potresa bio je na samo kilometar dubine, prema Američkom geofizičkom institutu koji je jačinu potresa procijenio na 6,2.
Novi potres izazvao je klizanje terena i lavine, javlja televizija.