Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Forum pretvorili u umjetničku galeriju

11.03.2012. 23:00
Forum pretvorili u umjetničku galeriju


Sudeći po izložbi fotografija koju su građani imali priliku pogledati u subotu na zadarskom Forumu Zadar ne mora strahovati za svoju fotografsku budućnost. Grad s bogatom fotografskom tradicijom i jakim imenima u svijetu ove umjetnosti našao je svoje naslijednike u mladim fotografima okupljenim u Udrugu Lumiere media. Pred Foto dane mladih 2012. Forum je u subotu u prijepodnevnim satima ugostio izložbu fotografija koje su tijekom prošlogodišnjih Foto dana mladih, održanih u Kutini, izabrane među 20 najboljih natjecateljskih fotografija.
– Zadrani imaju priliku pogledati izložbu desetak autora s desetak modela koji su izabrani kao najbolji prošle godine u Kutini. Organizator je Udruga Lumiere media koja djeluje u Zadru i Karlovcu, a Foto dani mladih su samo jedan od evenata koje organiziramo, pojasnio je Filip Trezner, mladi Karlovčanin i voditelj projekta Foto dani mladih koji će se ove godine održati od 28. do 30. travnja na Velom Lošinju.
Fotografije predstavljene na izložbi, kao i cijela manifestacija osmišljeni su tako da potiču kreativno stvaralaštvo mladih autora. Uglavnom se tu radi o srednjoškolskim uzrastima do 19 godina, ili dok ne završe srednju školu.
A mladi su tijekom izložbe na desetak fotografija izloženih na Forumu zaista pokazali da se znaju kreativno izraziti. Iako izložba nije nosila nikakav naziv: Priroda i mladi, ili Baština i mladi mogli bi ukratko sumirati radove predstavljene tijekom izložbe. Fotografijom se bave amaterski no tek iskusno oko stručnjaka moglo pronaći nešto što odaje tu činjenicu na predstavljenim fotografijama.
Svoju ljubav prema fotografijama i ovom dosta skupom hobiju, mladi fotografi naplaćuju mnogim odricanjima. Naime, za opremu, kaže Filip, treba štedjeti.
– Oprema je dosta skupa, ali uvijek se snađemo. Mi smo na primjer, dosta štedjeli i ulagali pa smo opremu kupovali zajednički. Sad već imamo lijepu kolekciju onoga što nam treba i uvijek se uspijemo dogovoriti kada je zajednički koristimo.
Osim foto sekcije ova Udruga ima i svoju filmsku sekciju. U Zadru ih se sjećamo s odlično posjećenog Lumiere film festivala koji su uspješno organizirali, a od ove godina, otkriva Filip, filmski festival mijenja ime i lokaciju.
– Prošle godine organizirali smo Lumiere film festival, a ove godine zvat će se Zoa fest, tj. Zadar Open Air film festival. I njega ćemo organizirati u Zadru, ali na otvorenom , a ne više u kinu. Organizacija je već lagano krenula, a festival će biti održan početkom svibnja, najavio je Trezner istaknuvši kako se radi o jedinom DSL air film festivalu, odnosno festivalu na kojem se filmovi snimaju s fotoaparatima, a ne s kamerama.
Nakon subote u Zadru izložba se preselila u Trogir, a slijedeći vikend putuje u Zagreb nakon čega će biti trajno postavljena u izložbenom prostoru u Karlovcu. Lumierovci se nadaju kako će uspjeti dogovoriti boravak izložbe u nekom izložbenom prostoru i u Zadru na duže vrijeme kako bi je više Zadrana moglo pogledati.
Udruga Lumiere broji 12 članova, pet u Zadru i sedam u Karlovcu. Mala skupina s velikim idejama kojoj daljina ne predstavlja nikakav problem. Nakon organiziranih izložbi, Foto dana Mladih i filmskog festivala u ovim godinama, za članove ove udruge zasigurno će se puno dobroga čuti i u budućnosti.