Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U godinu dana postala najbolja

11.03.2012. 23:00
U godinu dana postala najbolja


– Bila sam užasno nervozna prije natjecanja i, naravno, sigurna da ću se osramotiti. Trebalo je puno nagovaranja da se uopće prijavim. Možete zamisliti moje uzbuđenje kada sam saznala da sam prva, kaže Katarina Družeta


Krajem veljače u Solinu je održan Otvoreni kup Hrvatske u Street i Street show kategorijama na kojem su nastupili i zadarski plesači okupljeni u Udrugu IN FLUX. Kući su se Zadrani vratili uzdignute glave i s konkretnim rezultatima, pa i jednim prvim mjestom. Katarina Družeta, učenica 3. razreda Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole u Zadru osvojila je prvo mjesto u breakdanceu, u kategoriji seniorki. Još veći uspjeh ove plesačice i IN FLUX-a leži u tome što Katarina breakdance trenira svega godinu dana, a da se nikada prije nije bavila ovom vrstom plesa.
Kada je saznala da je osvojila prvo mjesto Katarina je bila vrlo iznenađena, osobito jer su je jedva nagovorili da se u natjecanju i okuša.
– Bila sam užasno nervozna prije natjecanja i, naravno, sigurna da ću se osramotiti. Trebalo je puno nagovaranja da se uopće prijavim. Možete zamisliti moje uzbuđenje kada sam saznala da sam prva, kaže Katarina.
Ples, a ne stil
A kako se ova učenica 3. razreda srednje škole uopće zaljubila u breakdance? Na njoj ništa ne odaje da se za zabavu vrti na glavi, pravi zgibove i izvodi druge vratolomije. Čak ni njena odjeća nije baš specifična za hip hop kulturu, no Katarina to vrlo jednostavno objašnjava.
– Break je ples, nije to stil koji nosim. U tome sam zato jer volim plesati.
Kada se prijavila na natjecanje u Solinu Katarina se breakdanceom bavila točno godinu dana. Naime, u ovaj ples zaljubila se u veljači prošle godine nakon što je u Arsenalu pratila prijateljicu koja je trenirala na jednom od natjecanja u organizaciji udruga IN FLUX.
– Kada sam ih vidjela fasciniralo me kako se vrte, stoje na rukama i glavi i rekla sam si: “Moram to znati!” Roditelji su me odmah podržali, iako sam njima pokazala samo one malo manje opasne pokrete. Njihov glavni uvjet je da kući uvijek dođem u jednom dijelu, smije se Katarina.
Uvjet koji su joj roditelji zadali, kaže, do sada je uvijek uspijevala ispuniti, a samo je jednom imala natučena rebra, ozljeda koja se lako preboli kada je u pitanju naučen novi pokret.
Kada je Katarina bila na kraju osnovne škole znala je da želi upisati veterinarsku školu, a kako nju nije mogla naći u Istri, odakle dolazi, u konkurenciji Karlovac-Zagreb- Zadar, odabrala je grad na moru. Tu je osim škole pronašla još jednu ljubav – breakdance. Od kada je krenula s treninzima trenira triput tjedno minimalno po sat vremena (uz ljetnu stanku), a ponekad ubacuje i dodatne treninge.
 Na njen rezultat na Kupu iznimno ponosan može biti i trener Antonio Krcić, koji s Katarinom radi očito vrlo uspješan posao. Iako se u njezinoj kategoriji natjecalo troje natjecatelja, to nipošto ne umanjuje Katarinin rezultat. Naime, radi se o natjecanju na državnoj razini na kojem je sve skupa nastupilo više od 600 natjecatelja i to najboljih u Hrvatskoj. Sljedeća postaja je državno natjecanje u svibnju.
– Trenutačno smo u pripremama za državno natjecanje, nastojimo u koreografiju ubaciti još koji novi korak kako bih osvojila što bolje rezultate. Ne znam kako će proći, ali nadam se najboljem, kaže Katarina.
Od zvijezde i stoja na rukama koje je znala kada je počela plesati Katarina je vrlo brzo dogurala do odličnih rezultata, a da će i s državnog ponijeti pokoji pokal, u to nema sumnje. U svakom slučaju sad kada ga je otkrila, breakdanceom se namjerava baviti još dugo vremena.
– Kada počne svirati muzika zaboravim na školu, ispite, na sve… Samo plešem i svi problemi nestanu.


Najbolji zadarski pristup




Osim Katarine na natjecanju je nastupilo još članova Udruge IN FLUX iz Zadra. Iako nisu mogli sudjelovati samostalno jer nisu članovi Hrvatskog show dance saveza, zbog nedostatnih financijskih sredstava, muški dio ekipe nastupio je pod splitskim D’N’F-om, a djevojke pod skupinom Style Force.
Na državno natjecanje ići će i ekipa seniorki u kategoriji hip hop male formacije, dok su u breakdanceu u kategoriji djeca ekipno osvojili 2. mjesto, Donat Peraić osvojio je 3. mjesto u kategoriji solo muški, a Ana Klarić i Ljubica Vigato u kategoriji ženski solo osvojile su 1. i 3. mjesto.
Državno natjecanje održat će se u Zagrebu i Dubrovniku u svibnju.