Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ADHD je danas postao jako popularna dijagnoza

Autor: Valentina Mlađen

11.03.2013. 23:00
ADHD je danas postao jako popularna dijagnoza

Foto: Zvonko KUCELIN



Hiperaktivnost je uobičajena pojava kod djece u dobi od 3 do 4 godine i ne treba roditelje odmah plašiti s ADHD-om


Predavanjem studenta diplomskog studija psihologije Daria Kovača, započeo je jučer 12. tjedan mozga kojeg organizira Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru uz podršku EVN Croatia. Kovač je tijekom prvog predavanja ovogodišnjeg Tjedna mozga govorio o ADHD-u, a inače ovaj je mladi student poznat široj hrvatskoj javnosti i kao dobitnik nagrade za mlade “Uključi se!” koju mu je uručila ministrica Milanka Opačić za doprinos u istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnog faktora u razvoju simptoma ADHD-a u djece osnovnoškolske dobi.
ADHD je jedan od najčešće dijagnosticiranih poremećaja u dječjoj dobi te se proteže i na odraslu dob, a karakterizira ga nemogućnost kontrole vlastitog ponašanja i održavanja pažnje, upozorio je predavač. Iako istraživanja pokazuju kako je češći u gradskoj populaciji, Kovač smatra kako se tu vjerojatno radi samo o boljoj dijagnostici u gradskim sredinama. Simptomi se javljaju prije sedme godine i ne odgovaraju stupnju razvoja djeteta, no, kako se moglo čuti često se dogodi da se ADHD, popularno hiperaktivnost, pripiše i onima koji ga nemaju.
– ADHD je danas postao jako popularna dijagnoza, ali treba spomenuti da je hiperaktivnost uobičajena pojava kod djece u dobi od 3 do 4 godine i ne treba roditelje odmah plašiti s ADHD-om, uostalom svi smo mi ponekad hiperaktivni, kaže Kovač.