Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Eskadrila kojoj rastu krila

Autor: Siniša Klarica

11.03.2013. 23:00


Pukovnik Lučan posebno je naglasio sve veću angažiranost pilota i posada helikoptera u obučnim procesima i drugim aktivnostima od kojih je najznačajnije sudjelovanje u provedbi tečaja zajedničke obuke multinacionalnih helikopterskih posada koje se pripremaju za misiju ISAF-a


Eskadrila helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik obilježila je 17. obljetnicu osnutka. Obilježavanje je organizirano susretom dosadašnjih zapovjednika i djelatnika sa sadašnjim sastavom eskadrile. Čestitku pripadnicima postrojbe uputio je i zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan.
Pukovnik Lučan posebno je naglasio sve veću angažiranost pilota i posada helikoptera u obučnim procesima i drugim aktivnostima od kojih je najznačajnije sudjelovanje u provedbi tečaja zajedničke obuke multinacionalnih helikopterskih posada koje se pripremaju za misiju ISAF-a. Lučan je, također istaknuo značaj dostizanja sposobnosti eskadrile u letenju s uređajima za noćno letenje (NVG), te kontinuitet u trenažnom procesu noćnog letenja čime je eskadrila podignula razinu osposobljenosti i mogućnosti prijenosa znanja na pilote helikoptera iz drugih partnerskih zemalja. Iznoseći osvrt na povjesnicu i djelovanje eskadrile, zapovjednik EH bojnik Krešimir Ražov podsjetio je na osnutak eskadrile u ožujku 1996. godine pod nazivom Eskadrila za obuku pilota helikoptera (EOPH), a bila je smještena na aerodromu Lučko, gdje je na helikopterima MI-8 MTV započelo i školovanje prvog naraštaja pilota helikoptera.
Uz školovanje hrvatskih pilota Eskadrila je u potpunosti provela i obuku jednoga makedonskog pilota, a u završnoj fazi je i školovanje pilota iz Bosne i Hercegovine.