Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obnova Maškovića hana, prvi gosti idućeg ljeta

Autor: Velimir Brkić

11.03.2013. 23:00
Obnova Maškovića hana, prvi gosti idućeg ljeta

Foto: Velimir BRKIĆ



Cjelovitom obnovom i revitalizacijom han bi postao ono zbog čega je počela njegova gradnja davne 1644. godine, svratište i konačište u sklopu ekskluzivnog kulturno-povijesnog spomenika


Obnova Hana Jusufa Maškovića u Vrani, najzapadnije islamske svjetovne spomeničke građevine u Europi, je pred realizacijom. Najkasnije do kraja travnja znat će se izvođač radova s kojim će se potpisati ugovor u visini od čak 2,1 milijuna eura, gotovo 16 milijuna kuna, obznanjeno je na svečanoj ceremoniji u Ilirijinom hotelu Adriatic u Biogradu na Moru u nazočnosti više od 70 uzvanika i gostiju.
– Sredstva u omjeru 75:25 osigurat će Europska komisija iz predpristupnog fonda EU – IPA 2009., i Ministarstvo kulture, kazala je Anastazija Magaš Mesić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Zadru.
Cjelovitom obnovom i revitalizacijom han bi postao ono zbog čega je počela njegova gradnja davne 1644. godine, svratište i konačište u sklopu ekskluzivnog kulturno-povijesnog spomenika. Nakon uvođenja izvođača u posao rok završetka je godinu dana, dok bi prve goste mogao primiti u ljeto 2014. godine.
– Osim smještaja, u Hanu bi se nudilo domaće poljoprivredne i obrtničke proizvode u posebnom prirodnom i kulturnom okružju Parka prirode Vransko jezero, rečeno je.
Sljedeći proizvod je arheološki turizam. Danas je vrlo teško naći toliki broj arheoloških lokaliteta kao u Vrani, od Maškovića hana, Gradine i ostataka rimske vile do Pećine, zaključeno je.