Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Posudionici nedostaje invalidskih kolica

12.03.2018. 10:55
Posudionici nedostaje invalidskih kolica


Iako za nas već svi znaju i situacija je puno bolja nego kad smo tek otvorili prije dvije godine. Nažalost, potražnja medicinskih pomagala je i dalje tri puta veća od mogućnosti. Trenutačno nam najviše nedostaje invalidskih kolica jer se ona i najsporije vraćaju. Što se pak, tiče medicinskih kreveta imamo ih 80-tak zahvaljujući zadarskoj Općoj bolnici s kojom imamo sjajnu suradnju. Dakle, riječ je o bolničkim posteljama s medicinskim madracima – objasnila je Ivana Matulić, voditeljica zadarske Posudionice medicinskih pomagala.


Suradnja s OB Zadar
Objasnila je kako krevete najčešće trebaju ljudi koji su doživjeli moždani udar ili su bili primjerice, na operaciji kukova.
– Upravo od jutros smo imali baš četiri upita vezana uz bolničke krevete, ali trenutačno su svi posuđeni. No, suradnja sa zadarskom bolnicom i dalje traje, nastavlja se i oni nam doista pošalju svaki krevet koji je u dobrom stanju i funkcionalan, a oni ga zamjenjuju. Još su nam jako potrebne toaletne sjedalice tzv. princeze. One su jako tražene, baš kao i kolica. Što se tiče pelena za odrasle, uglavnom ih ne nedostaje jer ih naši sugrađani najčešće doniraju. Štaka i štapova također, uvijek ima dovoljno – dodala je voditeljica Ivana Matulić.
U posljednje vrijeme bilo je i upita vezano za tzv. stajalicu za odrasle koja treba pacijentima koji ne hodaju da se mogu pridignuti i stajati, isto kao i dizalica za nepokretne da se mogu pridignuti iz kreveta.
– Nedavno smo dobili i jedan aparat za kisik koji je potreban palijativnim pacijentima, a jedna naša sugrađanka donirala je gotovo potuno novi krevet s medicinskim madracem i kolica nakon što joj je umro suprug, rekla je Matulić.


Stroga evidencija
Posudionica doista i postoji na način da sve što je posuđeno se i vraća i stvari se dobro čuvaju, vodi se stroga evidencija i u svakom se trenutku zna donator i onaj kome je nešto posuđeno, a taj koji je posudio dužan je o posuđenom voditi računa i medicinsko, odnosno, ortopedsko pomagalo vratiti u ispravnom i funkcionalnom stanju.
– Dakle, ako ste nešto donirali, vi ste zapravo posudili jer ako sutra vama ili nekome od vaše obitelji nešto iz posudionice zatreba, vi ćete doći i to dobiti. To možda baš neće biti upravo pomagalo koje ste vi donirali, ali ćete svakako dobiti ono što vam treba u ispravnom stanju, naglasila je Ivana Matulić.
Podsjećamo, ovaj sjajan projekt su pokrenuli članovi zadarske Lige protiv raka, a pomogli su i članovi zadarskog Volonterskog centra, Doma sv. Frane te Caritasa Zadarske nadbiskupije.
U posudionici rade vrijedni zadarski volonteri, a ranije se radilo dva puta tjedno. Radno vrijeme sada je, već svaki radni dan i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.30 do 12.30, a utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati. Prostorije su na adresi Branimirove obale 18, odmah do Crkve Presvetog Srca Isusova.