Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Humani pogled na svijet Crveni križ prenosi na mlade

Autor: Jelica Farkaš

11.04.2008. 22:00
Humani pogled na svijet Crveni križ prenosi na mlade


Svake godine za učenike završnih razreda u srednjoj školi u Biogradu provede se jedna od akcija prikupljanja krvi, radi poticanja na humanost i nesebičnost
Humanitarna pomoć, dobrovoljno darivanje krvi, prva pomoć i rad s mladima, redovite su djelatnosti Crvenog križa. Tako je i Gradsko društvo biogradskog Crvenog križa tijekom protekle godine svoju aktivnost najvećim dijelom ostvarivalo upravo kroz ove oblike humanitarnog djelovanja.
Pomoć socijalno ugroženima U izvješću o radu za proteklu godinu koje je na svojoj zadnjoj sjednici prihvatilo i biogradsko Gradsko vijeće, društvo je preko svojih ustrojstvenih oblika, aktiva i klubova u Biogradu, Pakoštanima, Svetom Filipu i Jakovu, Dragama, Turnju i Svetom Petru odradilo važne planom i programom zacrtane programe za navedeno razdoblje. Tako je, primjerice na planu humanitarne pomoći u spomenutom periodu osobama koje su takvu pomoć zatražile podijeljeno 190 paketa humanitarne pomoći, a koja se uglavnom sastoji od 10-ak kilograma hrane i dva kilograma higijenskih potrepština. Skladište rabljene robe radilo je po potrebi, a podijeljeno je oko 30 kilograma različitih odjevnih predmeta i sličnih artikala za osobnu ili kućnu upotrebu. Vodeći se temeljnim načelom humanosti, osim materijalne pomoći Gradsko društvo Crvenog križa Biograd, čija djelatnost obuhvaća i mjesta susjednih općina, iniciralo je akciju priključenja struje, što je pomoglo jednom socijalnom slučaju u Radašinovcima. Čitava se akcija uspješno okončala zahvaljujući uključenju drugih subjekata poput Društva CK Zadarske županije, Centra za socijalnu skrb Benkovac i Grada Benkovca. Biogradski Crveni križ riješio je dokumentaciju za uvođenje priključka, nabavio i ugradio nova ulazna vrata, popravio i oličio prozore te nabavio rabljeni namještaj i hladnjak. I u Biogradu se društvo angažiralo na uređenju doma braće Zrilić, kojima je Crveni križ instalirao vodu i električnu energiju u kupaonici, a postavljanje keramičkih pločica besplatno su ugradili djelatnici Finalgradnje iz Sukošana. Uz niz sličnih manjih zahvata protekla godina bila je zapažena i na planu dragovoljnog prikupljanja krvi. Tijekom protekle 2007. godine za potrebe Opće bolnice Zadar i Specijalističke ortopedske bolnice Biograd u sedam postojećih aktiva prikupilo se 468 doza krvi kroz 19 provedenih akcija darivanja.
Dobrovoljno davalaštvo krvi Svake godine za učenike završnih razreda u srednjoj školi u Biogradu provede se jedna od akcija prikupljanja krvi, radi poticanja mladih na uključivanje u aktive dragovoljnog darivanja krvi i poticanja na humanost i nesebičnost. Tako je ukupan broj onih koji su se odazvali akcijama iznosio 567, od kojih je 45 osoba prvi put dalo krv. Zbog zdravstvenih problema 99 osoba nije moglo dati krv. Vodeći brigu o darovateljima tijekom protekle godine organiziran je i zajednički dvodnevni izlet u toplice Topusko na kojemu je bilo 100 darovatelja. U povodu Dana dobrovoljnih darovatelja 25. listopada, darovatelje s najvećim brojem darivanja krvi primio je i biogradski gradonačelnik Ivan Knez te im uručio nagrade i priznanja. Aktiv Sveti Filip i Jakov organizirao je tijekom protekle godine akciju darivanja krvi zajedno s udrugom branitelja, a aktiv Drage zajedno s aktivom Bokanjac, što je prvi pokušaj takve suradnje na razini županije. Što se osposobljavanja za pružanje prve pomoći tiče, Crveni križ je organizirao tečajeve za osposobljavanje pružanja prve pomoći za vozače motornih vozila, a educirano je 268 polaznika. Održano je također i pet tečajeva za djelatnike koji imaju zakonsku obvezu proći takvu obuku na radu. Tečajevi prve pomoći za ekipe pomlatka i mladeži u osnovnim školama i srednjoj biogradskoj školi organizirani su i provedeni za četiri ekipe pomlatka i dvije ekipe mladeži. Svjetski dan prve pomoći obilježen je pod motom “Pružimo prvu pomoć, spasimo svaki ugroženi život”, “Odgovornost u prometu-sigurnost u prometu”. Nije potrebno posebno napominjati da se u sklopu rada s mladima, a u suradnji sa školama organizira obučavanje u pružanju prve pomoći za gradska i županijska natjecanja, a obilježavanje svih važnih datuma također je dio rada s mladima. Tako su, primjerice obilježeni Tjedan Crvenog križa, Međunarodni dan Crvenog križa, Svjetski dan borbe protiv ovisnosti, a rad mladih manifestira se i kroz oblike pružanja takozvane dobrosusjedske pomoći, gdje mladi pomažu u kupnji namirnica, lijekova ili pospremaju stan starijim i nemoćnim osobama u gradu. U dječjim vrtićima na području koje Crveni križ obuhvaća svojim djelovanjem podijeljeno je pred blagdane, točnije za Svetu Lucu 350 balona za 350 osmjeha te slatkiši. Na taj način i najmlađima se nastojalo približiti humanitarno djelovanje Crvenog križa.