Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Projekt Punta Skala jedinstven slučaj korupcije u Europi?

Autor: Suzana Bandić

11.04.2010. 22:00
Projekt Punta Skala jedinstven slučaj korupcije u Europi?

Foto: Filip BRALA



Hypo banka je na projektu turističkog naselja Punta Skala navodno izgubila oko 15 milijuna eura, koje su osim Zagorca i Haidera u džep spremili i bivši članovi Uprave Hypo banke, Gunter Striedinger i Walter Groier – piše austrijski Kleine Zeitung
Projekt turističkog naselja Punta Skala u Petrčanima prema pisanju austrijskih medija bit će jedinstven slučaj korupcije u Europi ukoliko se dokažu sumnje tužiteljstva iz Klagenfurta, koje već duže vrijeme istražuje nepravilnosti u poslovanju Hypo banke.
Austrijska policija i državno odvjetništvo “češljanjem” poslovnih knjiga te banke koja je svoje “krake” pustila i u Hrvatsku, otkrili su kako je u mutne poslove bio upleten Joerg Haider, poginuli čelnik austrijske pokrajine Koruške, a u preprodaji nekretnina mu je prema pisanju Kleine Zeitunga pomagao i bivši hrvatski general Vladimir Zagorec.
Isti izvor navodi i kako je Hypo banka na projektu turističkog naselja Punta Skala navodno izgubila oko 15 milijuna eura, koje su osim Zagorca i Haidera u džep spremili i bivši članovi Uprave Hypo banke, Gunter Striedinger i Walter Groier.
Haider je navodno zajedno s predsjednikom uprave Hypo banke Gunterom Striedingerom, Zagorcem i revizorom Walterom Groierom iz Confida Grupe, koja ima i podružnicu u Hrvatskoj, kupovao nekretnine, smišljao dobru marketinšku priču i preprodavao ih Hypo banci, koja je tom kupnjom bila na gubitku. Tragovi njihovih računa vode sve do Lihtenštajna, gdje su navodno i pokojni Haider i Vladimir Zagorec imali tajne račune.
Podsjetimo, projekt Punta Skala austrijske hotelijerske grupacije Falkensteiner težak 210 milijuna eura, koji kreditno prati Hypo Alpe-Adria banka, svojedobno je najavljivan kao najveći investicijski projekt u turizmu Zadarske županije, a s oduševljenjem je dočekan u krugovima zadarskih vlasti, što se vidjelo i kod samog izglasavanja DPU-a u Gradskoj upravi. Iako je projekt najavljivan kao hotelijerski kompleks u kojem su mnogi Zadrani vidjeli mogućnost zaposlenja, a obrtnici i ugostitelji zaradu, u posljednje vrijeme sve glasnije se spominjala “apartmanizacija” projekta, odnosno najava da će se pojedine luksuzne vile i apartmani prodavati. To je povuklo za sobom i nove dozvole koje ni do danas nisu ishođene, a bez njih nije moguće etažirati apartmane kako bi se vlasnici mogli uknjižiti. Sve to je prolongiralo završetak radova “obećavajućeg” projekta, a najnovija pisanja austrijskih medija dovode u pitanje i njegovu opstojnost.
Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskog policiji, zadarska policija na tom projektu također radi već duže vrijeme, a prema istom izvoru u sitne malverzacije i pogodovanja upletene su i neke osobe sa zadarskog područja.