Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Disertacija na korist svima

11.04.2011. 22:00
Disertacija na korist svima


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer  je održana javna obrana doktorske disertacije mr.  sc. Ivane Jadrić-Kučan. Disertaciju pod naslovom “Carski kult u rimskoj provinciji  Dalmaciji” Jadrić-Kučan je  branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: akademik Nenad Cambi, prof. emeritus, prof. dr. sc. Željko Miletić i prof. dr. sc. Miroslav  Glavičić.
U svojoj ocjeni akademik  Cambi ističe kako “prije svega  valja konstatirati da tema do  sada nije obrađena u nekoj  prethodno obrađenoj ili objavljenoj knjizi, raspravi ili disertaciji. Stoga je radnja već  po tome izvorna. Bilo je vrijeme da se ta tema dostojno  obradi i u Dalmaciji, jer je taj  kult dobro obrađen na razini  rimskog carstva (za druge  provincije i područja).”
Akademik Cambi ističe kako je Ivana Jadrić-Kučan  ovladala građom, da je znala  dobro iskoristiti na svim razinama. Ono što bi se smjelo  posebno istaći, piše Cambi, je  da je ona uspjela načiniti reda  i uspostaviti međuodnose u  raspršenoj građi. Također, napominje kako je izvrsno upoznala literaturu kako na stranim jezicima, tako i na hrvatskom što svjedoči golema  bibliografija te gotovo 1900  bilješki.
Akademik Cambi ističe kako je Ivana Jadrić-Kučan  uložila velik napor da jednu  složenu temu uspješno obradi  i prezentira i da je proslijedi  procesu obrane disertacije.  “Svojoj radnji je pristupila uz  pomoć komparativne i dokumentarne metodologije.  Ona je utrla novi pristup i  ponudila tekst bez kojega se  neće moći produbiti tema  rimske politike, vlasti i romanizacije u budućnosti. Rezultatima kandidatkinjinih istraživanja okoristit će se arheologija, zaštita spomenika  kulture, povijest, pedagogija i  turizam. Rezultati će, dakle,  potaknuti i daljnja istraživanja”, istaknuo je akademik  Cambi, među ostalim, u svojoj  ocjeni Vijeću poslijediplomksih studija Sveučilišta u Zadru.