Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paški most više ne čuvaju od diverzija

11.04.2012. 22:00
Paški most više ne čuvaju od diverzija


Istina je, na Paškom mostu više nema čuvara, a odluka je donesena u upravi Hrvatskih cesta i samo uprava može pojasniti odluku o raspuštanju čuvarske službe na mostu, rekao je Ante Šarić iz Hrvatskih cesta u Zadru


Paški most je pušten u promet 1968. godine i do ove godine je imao značenje prometnog objekta od nacionalnog interesa zbog čega su na njemu i uz njega uvijek bili čuvari koji su prije svega pazili na naznake mogućih diverzija. Odlukom Hrvatskih cesta, međutim, na Paškom mostu više nema čuvara.
Informiranje turista
– Istina je, na Paškom mostu više nema čuvara, a odluka je donesena u upravi Hrvatskih cesta i samo uprava može pojasniti odluku o raspuštanju čuvarske službe na mostu, rekao je Ante Šarić iz Hrvatskih cesta u Zadru.
Devet čuvara, odnosno zaštitara, raspoređeno je na druga radna mjesta, no u Pagu mnogi smatraju kako je čuvarska služba trebala ostati. Nekadašnji čuvar kaže kako je osnovna zadaća bila čuvati most od diverzija, međutim, to nije bio i jedini posao čuvara.
– Na mostu se događaju razne stvari koje mogu kontrolirati samo čuvari. Na primjer, mnogi turisti se zaustavljaju na mostu i bacaju kamenje u more. Čuvari ih upozoravaju da to ne rade ili ako baš moraju baciti kamen kažu im da prije toga dobro pogledaju prolazi li neko plovilo. Ispod mosta ljeti dnevno prođe na stotine glisera i na desetke jahti. Mnogi turisti se žele baciti s podnožja luka mosta, a to je visina od oko deset metara. Međutim, nakon obnove mosta, uz taj luk su u moru ostale željezne šipke i čuvari na to upozoravaju. Zimi treba očitavati brzinu bure i zatvarati i otvarati most. Turisti od čuvara dobivaju razne informacije i pomažu im u slučaju nezgode. Uz donji dio lukova postoje velike rupe i tko zna tko i zašto može u te rupe postaviti eksploziv i tako onesposobiti most. To je samo mali dio onoga što se događa na Paškom mostu i zbog toga se ne mogu složiti sa stavom da više nije potrebna zaštitarska služba, kaže nekadašnji čuvar mosta.
Odustalo se od obnove
Paški most je 1991. godine oštećen avionskim raketama, a obnovljen je 1999. godine. No, dobro upućeni tvrde kako su pri obnovi napravljeni mnogi propusti. Navodno su Hrvatske ceste prije pet godina namjeravale uložiti oko 12 milijuna kuna u popravljanje oštećenja na mostu, međutim, od toga se odustalo.
– Most je u lošem stanju i treba ga hitno popraviti. Trese pri prelasku teških vozila, a to ne bi smio. Oštećenja i tragovi korozije vide se na cijeloj konstrukciji, kaže nekadašnji čuvar Paškog mosta.
Svakog ljetnog dana preko Paškog mosta prijeđe oko pet tisuća vozila u oba pravca i to je za most veliko opterećenje. No, tko će, kada nema čuvara, nadležnim službama prijaviti veće oštećenje zbog kojeg je potrebno uvesti posebnu regulaciju prometa. Navodno će Hrvatske ceste na most postaviti video nadzor, međutim kamere ne mogu zamijeniti čuvare, posebice zimi kada puše bura. Jaka bura raznosi morsku pjenu od koje se stvara posolica, a posolica se taloži na mostu i na okolnom kamenjaru. Nataložit će se i na kamerama koje će zbog toga biti neupotrebljive. Uz to, zimi se na mostu često pokvari veći dio rasvjete, a bez rasvjete kamere ne mogu snimati. Nekadašnji čuvari kažu kako su svjesni teške financijske situacije i smatraju kako bi smanjenje broja čuvara bilo učinkovitije nego postavljanje video nadzora.