Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Poličniku devet prvašića više nego lani

11.04.2012. 22:00
U Poličniku devet prvašića više nego lani


Ove smo godine posebno radosni, kad gledamo situaciju nekoliko godina unatrag broj prvašića je veći. Za školsku godinu 2012./2013. upisano je devet prvašića više nego prošle godine, rekao je Nediljko Stanić, ravnatelj OŠ Poličnik


Prema podacima koje smo dobili u Osnovnoj školi Poličnik u predupisnom krugu upisano je ukupno 36 prvašića.
– Ove smo godine posebno radosni, kad gledamo situaciju nekoliko godina unatrag broj prvašića je veći. Za školsku godinu 2012./2013. upisano je devet prvašića više nego prošle godine. U matičnoj školi Poličnik te u područnim školama Lovinac, Rupalj, Suhovare i Visočane ove školske godine, naime, 27 učenika pohađa prvi razred, rekao je Nediljko Stanić, ravnatelj OŠ Poličnik.
Poticana stanogradnja
Obvezu predupisa učenika koji će u rujnu ove godine prvi put sjesti u školske klupe imala su djeca koja do 1. travnja 2012. godine navršavaju šest godina života.
– Učenike prvog razreda primit ćemo s radošću u želji da u školu u rujnu unesu što više smijeha, razigranosti i topline. Želim da naši prvaši rastu u miru i ljubavi i da u ovoj školi steknu takav odgoj i znanje koji će im biti čvrsti i kvalitetni temelji budućeg školovanja za izgradnju života dostojnog čovjeka, kaže ravnatelj Stanić.
Na početku Domovinskog rata, u rujnu 1991. godine Osnovnu školu Poličnik pohađalo je točno 283 djece, a nakon rata, kad je povratak u Poličnik i okolna mjesta završen, broj učenika stabilizirao se na oko 300.
– Nekoliko godina bilježili smo pad, pa sada imamo 247 učenika u sveukupno 18 razrednih odjeljenja. Nadam se da to nije nikakav trend, naglasio je Stanić.
Dječji vrtić Zvončić, u matičnom objektu u Poličniku i u područnom objektu Murvica-Briševo, pohađa 126 djece. Od toga 62 djece pohađa malu školu.
– Radno mjesto i krov nad glavom dva su bitna uvjeta ostanka i opstanka mladih. Stoga mladi sve teže svijaju obiteljska gnijezda i sve rjeđe se odlučuju na djecu. Zbog toga je Općina Poličnik pokrenula i projekt poticane stanogradnje kako bi mladima omogućila da lakše dođu do krova nad glavom, govori Davor Lončar, načelnik Poličnika ističući kako su životno zainteresirani za zadržavanje mladih obitelji.
Za prvo dijete 2 tisuće kuna
U Poličniku u stambenoj zoni parcele su od 600 metara četvornih, dok su u Suhovarima predviđene parcele od 800 metara četvornih.
– Želimo zaustaviti odljev mladih ljudi iz Poličnika i potaknuti mlade bračne parove na povećavanje obitelji. Otvaranjem novih radnih mjesta u poslovnim zonama i pokretanjem stambene izgradnje, stvaramo uvjete za njihov ostanak, ali i ugodan život u urbaniziranom naselju nadomak grada, poručio je Lončar.
Isto tako Općina za prvo novorođeno dijete roditelje nagrađuje s 2.000 kuna, za drugo dijete 3.000 kuna, za treće 5.000, a za četvrto i svako sljedeće novorođeno dijete 7.000 kuna. Međutim, sve to, smatra prvi čovjek Poličnika, još nije dovoljno za motiviranje mladih da ostaju u općini i imaju više djece.


 MURVIČANI I BRIŠEVLJANI U OŠ SMILJEVAC




Iako su Briševo, Murvica, Murvica Gornja i Dračevac Ninski u sastavu Općine Poličnik, škole su im u sastavu dvije zadarske osnovne škole. Područne škole za učenike od prvog do četvrtog razreda u Murvici, koju pohađaju učenici iz Murvice Donje i Murvice Gornje te ona u Briševu već desetljećima su u sastavu zadarske Osnovne škole Smiljevac. Područna škola u Dračevcu Ninskom u školskom je sustavu zadarske OŠ Bartul Kašić. Učenici iz viših razreda školskim autobusima putuju u Zadar, Murvičani i Briševljani pohađaju OŠ Smiljevac, a Dračevljani OŠ B. Kašića.