Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zaboravljeni turistički dragulj Dugog otoka

11.04.2012. 22:00
Zaboravljeni turistički dragulj Dugog otoka


Ovakvih prirodnih vrijednosti koje predstavljaju značajne potencijale za jedno pametno vrednovanje u našoj županiji ima doista puno. Sve takve ljepote treba stavljati u funkciju pametnog korištenja, kazao je župan Zrilić
Jedan od turističkih bisera Dugog otoka, koji se nalazi u mjestu Savar u blizini Parka prirode Telašćica i Nacionalnog parka Kornati, špilja Strašna peć, nije našla svoje mjesto u katalogu Turističke zajednice Dugog otoka.
No, ipak predstavljanje špilje, održano danas u Gradskoj loži Zadar, uvršteno je u ovogodišnje Dane županije.
– Velika je sramota da se Strašna peć, naš prirodni dragulj, ne može naći u katalogu Dugog otoka, upozorio je voditelj Nenad Marčina. A da se radi o pravom dragulju Dugog otoka svjedoče i posjetitelji prezentacije među kojima su bili ljudi iz struke te predstavnici Grada i Županije. Okupljenima se obratio i župan Stipe Zrilić koji je potvrdio važnost špilje za turističku promociju Zadarske županije.
– Ovakvih prirodnih vrijednosti koje predstavljaju značajne potencijale za jedno pametno vrednovanje u našoj županiji ima doista puno. Sve takve ljepote treba stavljati u funkciju pametnog korištenja. Tu prvenstveno mislim da mi koji ovdje živimo moramo znati za takve lokalitete, a onda s druge strane budući da imamo sve veći broj turista i da nam je turistička grana perspektivna ovakve turističke potencijale treba predočiti i našim gostima te naravno od toga nešto i zaraditi, rekao je Zrilić.
Špilju Strašna peć predstavio je koncesionar Vladimir Šarunić koji ju je uredio i prilagodio za posjete znatiželjnih pustolova. Šarunić je predstavio položaj špilje, legendu o njezinu nastanku i povijest, a okupljeni su mogli uživati i u fotografijama lokaliteta koje su prikazivane na projektoru.