Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska HVIDR-a traži tematski skup o obolijevanju hrvatskih branitelja

11.04.2012. 22:00
Zadarska HVIDR-a traži tematski skup o obolijevanju hrvatskih branitelja


Od resornog ministarstva zatražit će se izvješće o tome koliko je stanova i kredita podjeljeno braniteljima sa zadarskog područja


Ivica Arbanas ponovno je izabran za predsjednika HVIDR-e Zadar. Tako je danas odlučila izborna skupština ove udruge koja okuplja ratne vojne invalide Domovinskog rata s područja Grada Zadra.
 Arbanas je iskoristio statutarnu mogućnost pa je skupštini predložio listu svojih kandidata za predsjedništvo i ostala tijela HVIDR-e Zadar, umjesto da se članovi pojedinačno izjašnjavaju o kandidatima. To je obrazložio mogućnošću da se npr. izabere potpredsjnik s kojim se on uopće ne mora slagati, što po njemu ne bi bilo dobro, jer se dosadašnji tim iskazao svojim radom.
HVIDR-a Zadar, koja nije u sustavu državne organizacije,ponovno se distancirala od njezinog predsjednika, saborskog zastupnika Josipa Đakića, za kojeg Arbanas i ostali tvrde da je upregnuo središnju organizaciju ratnih invalida u svoje osobne politčke svrhe.
Arbanas je u izlaganju rekao kako njegovo sudjelovanje u Upravnom odboru Fonda hrvatskih branitelja i Savjetu branitelja ministra Freda Matića, nije bavljenje politikom, te da bi u protivnom odmah podnio ostavku na mjesto predsjednika zadarske HVIDR-e. Ustvrdio je da je i u Fondu i u savjetu dobra i apolitična ekipa, koja se nada da će se puno učiniti na rješavanju problema hrvatskih branitelja. Uskoro su na redu i izbori u HVIDRI RH, gdje će Josip Đakić imati protukandidata.
– Ne prihvaćam HVIDR-u kao organizaciju u kojoj se nema prava na svoje mišljenje i u kojoj vlada stranačka stega. Ako dođe do promjene politike i stava središnje organizacije, možda ćemo razmotriti suradnju s istom. Do tad, HVIDRA Zadar ostaje samostalna pravna osoba, koja od prošle godine, bez tutorstva središnje organizacije, može aplicirati za programe Ministarstva hrvatskih branitelja, istaknuo je Arbanas.
Jedan od većih problema, istaknuo je Arbanas, je porast oboljenja kod hrvatskih branitelja, pa će se on založiti da se baš u Zadru otvori tematski skup na tu temu. Također će se zatražiti od resornog ministarstva izvješće o tome koliko je stanova i kredita podjeljeno braniteljima sa zadarskog područja. Jedan dio članstva aludirao je da je možda Josip Đakić imao utjecaj na “pobunjene” organizacije, uskraćivanjem dodijele stanova i kredita, što je sam Arbanas odbio, rekavši da članstvom u Fondu hrvatskih branitelja Đakić ipak nije mogao utjecati na cijeli taj postupak koji je transparentan i javan.


 TROJICA ISKLJUČENIH ZBOG SUDJELOVANJA NA ŠNIDOR-u




Sud časti isključio je trojicu članova HVIDR-e Zadar, nekadašnjeg člana Nadzornog odbora Davora Brcaniju, Milenka Ožakovića i Josipa Adžića, koji su unatoč odluci udruge sudjelovali na sportskim igrama HVIDR-e RH, tzv. ŠNIDOR-u.
Zadarska HVIDRA, poznata je po brojnim sportskim klubovima pa i medaljama sa paraolimpijskih igara. Međutim, zbog sukoba s Josipom Đakićemi i središnjom HVIDROM ne mogu sudjelovati na SŠNIDOR-u.  T o je posebno ogorčilo Mladena Škodu koji je osvajao boćarska natjecanja. Ashley Minak je pak rekao da Đakić Zadrane tretira kao izgrednike i odmetnike, mimo zakona kažnjava i zakida zadarske ratne invalide, uskraćujući prava na sportske susrete. No Arbanas je rekao da će zadarski invalidi sudjelovati na državnom prvenstvu ove godine u Poreču.