Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Olib ima najstarije matične knjige na svijetu

Autor: Ante Rogić

11.04.2013. 22:00
Olib ima najstarije matične knjige na svijetu

Foto: Zvonko KUCELIN



Pojava matične knjige već 1565. godine u Zadarskoj nadbiskupiji i na Olibu zadivljujući je crkveni i kulturni događaj, istaknuo je mons. Pavao Kero, voditelj SICU dodavši kako su se u samom Zadru, središtu nadbiskupije, matične knjige počele se voditi poslije one na Olibu


Olipsko petoknjižje, naslov je izdanja predstavljenog jučer u prostorijama Stalne izložbe crkvene umjetnosti. Riječ je o dijelu Monumenta Glagolitica Archidioecesis Iadertinae kojom se predstavljaju matice iz Zadarske nadbiskupije. Samo dvije godine nakon odredbe tridentskog Sabora o vođenjuj matica Olib piše svoje matice. Radi se, dakle, o najstarijoj sačuvanoj matici u Zadarskoj nadbiskupiji, no isto tako i u Hrvatskoj pa i u svijetu.
Tridentski sabor naredio je da se u svakoj župi moraju voditi matične knjige. Općenito je poznato da je svakom društvu potrebno neko vrijeme da bis e zakonske odredbe provele u život. Godine 1565., dakle samo dvije godine nakon završetka koncilskih zasjedanja u Tridentu, počele su se voditi matične knjige na Olibu.
– Pojava matične knjige već 1565. godine u Zadarskoj nadbiskupiji i na Olibu zadivljujući je crkveni i kulturni događaj, istaknuo je mons. Pavao Kero, voditelj SICU dodavši kako su se u samom Zadru, središtu nadbiskupije, matične knjige počele se voditi poslije one na Olibu.
Na Olibu je vrijedio nepisani zakon da u matici mora biti na početku zapis krštenja muškog djeteta. Matica je crkveni i kulturni spomenik najviše kategorije. Ta je knjiga posebno značajna kao glagoljski spomenik.
Matične knjige čuvaju se u Državnom arhivu u Zadru čiji je ravnatelj Ante Gverić prisustvovao jučerašnjoj promociji. Zadarsku županiju, u okviru čijih se Dana priredila promocija, predstavljao je pročelnik Ivan Šimunić.