Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Blagoslov 250 motorista

11.04.2016. 22:00
Blagoslov 250 motorista


Neka vas po zagovoru svetog Kristofora, zaštitnika vozača, i svetog Nikole, zaštitnika putnika, blagoslovi, a vaše motore i vaše putovanje čuva i čini sigurnim dobri svemogući Bog, blagoslivljao je biogradski župni vikar
Veličanstvena slika u Biogradu na Moru, preko 250 motorista u defileu od kampa Sv. Dominik iznad Jadranske magistrale, biogradskom rivom uokolo Poluotoka do stolne crkve sv. Stošije.
Nije povratak Dana Harley Davidsona niti Vespa World Daysa. Naime, motoristička sezona je počela s dolaskom lijepoga vremena, a kako bi svi oni koji se zateknu u prometu bili sigurni nužan je povećan oprez, ali i “pomoć odozgora”.
U crkvi sv. Stošije
– Riječ je o blagoslovu motorista i njihovih motocikla, kazao je Ante Rakić, predsjednik Moto kluba Duhovi koji drugu godinu za redom organizira ovaj jedinstveni blagoslov na cijelom Jadranu.
S ciljem da i ove godine sezonu završe živi i zdravi, motoristi su se u defileu uputili u crkvu sv. Stošije gdje su primili blagoslov na sebe i svoje motocikle.
– Blagoslivljanje služi povezivanju ljudi, susretima, druženju i boljem međusobnom razumijevanju, jer crkva podupire i blagoslivlja, a motor i putovanje čuva i čini sigurnim dragi Bog, ističe Rakić dodajući kako je dopredsjednik MK Duhovi Ivan Milat, a tajnik Siniša Peričić.
Osim 30-ak članova MK Duhovi i drugi okupljeni motoristi-bajkeri uputili su svemogućem Bogu molitvu da ih sve blagoslovi i čuva na njihovom putu.
– Među nama je zadarska policijska motoristička skupina “Blue Knights” (Plavi vitezovi), Biograđani, Zadrani, Sukošanci, Pašmanci, Filipjanci, Pakoštanci, Kninjani, Šibenčani, Trogirani, Splićani, Kutinjani, nabraja motoristica Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM-a.
Župni vikar don Ivica Bašić zazvao je Božji blagoslov na sve motoriste te je nakon zajedničke molitve u crkvi u dvorištu blagoslovio i poškropio svetom vodom mnogobrojne motocikle, motoriste i njihove članove obitelji.
– Neka vas po zagovoru svetog Kristofora, zaštitnika vozača, i svetog Nikole, zaštitnika putnika, blagoslovi, a vaše motore i vaše putovanje čuva i čini sigurnim dobri svemogući Bog, blagoslivljao je biogradski župni vikar.
Isus poziva, kaže, na život, na milosrđe, na dostojanstvo, da bismo vozili tako da pazimo živote drugih.
Molitva za razboritost i opreznost
– Budimo razboriti vozači koji se rukovode razumom, koji postupaju razborito, razložno, oprezno i znajte, anđeli čuvari bit će uz vas na tom putu, rekao je don Ivica na početku sadržajne propovijedi.
Ako prolazimo našim cestama, na brojnim mjestima možemo vidjeti križeve, čak i spomenike koji govore o prometnim nesrećama.
– Vozač sam i čim skrenem na glavnu cestu zazovem zagovor sv. Nikole, pomolim se s barem jednim očenašem. Pomolim se i za druge vozače, ali i za policajce i presretače, rekao je don Ivica što je oduševilo nazočne, posebice policajce-motoriste.
– Dobar je ovaj svećenik! – čulo se iz skupina motorista, a mladi je svećenik dobro odradio posao te vrlo brzo stekao simpatije.
Nakon blagoslova motora i njihovih vlasnika, motoristi su napravili đir po rivi, a potom su ih domaćini odveli u svoju “šumu duhova”, točnije auto kamp Sv. Dominik, gdje je za njih mladi kulinarski meštar Ivan Eškinja Bure, pripremao odličan, ukusan rižot s mesom.
– U lipnju organiziramo veliki moto susret u kampu Sv. Dominik, najavio je Ante Rakić uz pljesak nazočnih.