Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad im iznajmio prostor, ŽDO ih iseljava!

11.04.2016. 22:00
Grad im  iznajmio  prostor,  ŽDO ih  iseljava!


Irena Jerković lani se javila na natječaj Grada Zadra i potpisala ugovor o najmu prostora do 2017. godine. Otvorila je restoran Dalmacija i uložila 500.000 kuna
Mogu samo reći da sam užasno razočarana. Ne znam što bih  rekla! Miješa mi se onaj osjećaj da će na koncu ipak sve biti dobro i riješiti se u moju korist, a onda opet, kad pogledam kroz što prolazim i što  mi se uopće događa, pomislim kako se nemam čemu nadati, poprilično  bizarnu situaciju u kojoj se našla kratko je prokomentirala Irena Jerković,  vlasnica tvrtke Jerković d.o.o. koja se lani javila na natječaj Grada Zadra i  potpisala ugovor o najmu prostora na Poluotoku gdje je otvorila restoran  Dalmacija.
Ova poduzetnica već ima jedan ugostiteljski objekt u Karinu i zapošljava ukupno 26 radnika među kojima je i veći dio njezine obitelji, a  svima njima egzistencija je sada u pitanju. Na natječaj Grada javila se  nakon što je objavljen u službenom glasniku jer je tu vidjela priliku za  širenje posla. Potpisala je ugovor, a onda je zajedno s ostalim članovima  obitelji podigla kredit od 150 tisuća kuna i krenula ulagati u opremu i inventar potreban za rad, ali i marketing u koji su uložili oko 120 tisuća kuna. No početkom veljače na adresu restorana stigao je dopis iz Županijskog državnog odvjetništva s prijedlogom za mirno rješenje spora i  iseljenje iz prostora temeljeno na zemljišno-knjižnim izvacima po kojima je vlasnik prostora Republika Hrvatska, pa ih se onda smatra bespravnim korisnicima. Da to nisu, obrazložili su u svom odgovoru ŽDO-u  i dostavili u prilogu valjani ugovor s Gradom Zadrom, kao i popis svih  troškova koji su s pokretanjem posla imali. Zatražili su da im Država nadoknadi trošak od pola milijuna kuna koliko su ukupno uložili, te dostavili svu potrebnu dokumentaciju.
Na adresu zadarskog Županijskog državnog odvjetništva poslali smo  upit u svezi ovog slučaja i dobili odgovor da je Republika Hrvatska, zastupana po Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, podnijela  tužbu pred Trgovačkim sudom u Zadru protiv Trgovačkog društva Jerković d.o.o. još 16. ožujka 2016. godine i to radi “iseljenja i predaje u posjed   nekretnine na kč.br.9531 k.o. Zadar upisane u zk.ul.13748 iste k.o., a koja  je u naravi poslovni prostor površine od 93 m2 smještenog na adresi T.  Zanottija 4 i koja nekretnina predstavlja isključivo vlasništvo Republike  Hrvatske”. Iako smo imali još niz dodatnih pitanja vezanih uz ulogu Grada Zadra u ovoj priči koji je prostor iznajmio, odgovore od ŽDO-a nismo  dobili.
I dok se Jerkovići nadaju najboljem, doznajemo kako bi se njihov  slučaj mogao “potezati” po sudovima do isteka najma u veljači 2017. godine. U međuvremenu Grad Zadar je na Trgovačkom sudu u Zadru pokrenuo spor protiv Republike Hrvatske koja se na ovu nekretninu uknjižila u prosincu 2011. godine osporavajući im vlasništvo. Grad Zadar  ustraje u tvrdnji kako je vlasnik tog istog prostora, a svoje pravo temelji  na činjenici da je korisnik još od 1966. godine. Prije Jerkovića isti prostor  za poslove restorana iznajmili su drugom vlasniku s kojim su imali 10- godišnji ugovor i sve to vrijeme Grad ubire i zaradu od tog najma pa imaju interes u spor Jergovići – ŽDO umiješati se, kako im to Zakon i omogućuje.
Kako će se u konačnici sporovi riješiti, ostaje za vidjeti. Činjenica,  međutim, jest da su se u najnepovoljnijem položaju našli ovi poduzetnici, Jerkovići, “obični” smrtnici koji rade, zarađuju, ispunjavaju svoje obaveze i zapošljavaju 26 radnika. Oni još uvijek čekaju odgovor ŽDO-a, koje  je u međuvremenu protiv njih podnijelo tužbu, na ponudu za mirnim  rješenjem spora.