Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jedan gradonačelnik obećao besplatnu izmjeru, drugi udario cijenu od četiri tisuće kuna

11.04.2016. 22:00
Jedan gradonačelnik obećao besplatnu izmjeru, drugi udario cijenu od četiri tisuće kuna


Iz Gradske uprave su potvrdili kako se 820 obveznika plaćanja od evidentiranih 1.204 s otoka Iža, na kojemu je izmjera provedena na oko 290 hektara, oglušilo na njihov poziv za podmirenje svojih novčanih obveza. Zbog toga su najavili kako će i ostale obveznike, koji su se oglušili, uskoro ovršiti
Čak 122 vlasnika zemljišta s otoka Iža zaprimilo je u zadnja tri mjeseca ovršne prijedloge Grad Zadra u kojima se potražuje plaćanje pripadnog udjela tih vlasnika u sufinanciranju katastarske izmjere. Iz Gradske uprave su potvrdili kako se 820 obveznika plaćanja od evidentiranih 1.204 s tog otoka, na kojemu je izmjera provedena na oko 290 hektara, oglušilo na njihov poziv za podmirenje svojih novčanih obveza. Zbog toga su najavili kako će i ostale obveznike, koji su se oglušili, uskoro ovršiti.
Tri skupine građana, suinvestitora
– Odlukom Gradskog vijeća o sufinanciranju katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga na području Grada iz prosinca 2011. godine određena je visina sredstava koje fizičke i pravne osobe – nositelji prava na nekretninama, plaćaju za sufinanciranje nove izmjere i obnove knjiga za katastarske općine – stoji u odgovoru Grada, u kojemu navode kako su vlasnike zemljišta, koje su nazvali suinvestitorima katastarske izmjere, podijelili u tri skupine.
– U prvoj skupini su oni koji imaju u cijelosti riješeno zemljišno- knjižno stanje svih svojih nekretnina. Njihov udio u sufinanciranju je 300 kuna. U drugoj skupini su oni koji imaju jednu katastarsku česticu ili etažno vlasništvo u stambenoj zgradi. Oni plaćaju 1.500 kuna. Najviše i to četiri tisuće kuna, plaćaju vlasnici koji imaju dvije ili više katastarskih čestica. Cijena ovih geodetsko-katastarskih usluga na otoku Ižu iznosila je gotovo 1,8 milijuna kuna – ističu u Gradu, iz kojeg navode kako je Državna geodetska uprava (DGU) osigurala 60 posto, dok 40 posto ugovorene cijene otpada na Grad Zadar, koji je još morao platiti i za preoblikovanje zemljišne knjige i za usluge sudskih povjerenika i to dosad oko 100 tisuća kuna.
U sva tri mjesna odbora s područja ovog otoka, MO Mali Iž, MO Mali Iž – Porovac i MO Veli Iž u vezi ovoga problema već su se dvaput pismeno obraćali gradonačelnicima Zadra, 2012. godine Zvonimiru Vrančiću, a početkom veljače ove godine, nakon što su počeli dolaziti ovršni prijedlozi, i Božidaru Kalmeti.
Navode kako na području k.o. Iž Mali i Iž Veli zemljišne knjige nikad nisu postojale, tako da se, kako tvrde, postupak obnove tih knjiga nikako ne može podvesti pod postupak osnivanja, pa stoga predmetna odluka nikako ne obuhvaća posjednike onih katastarskih čestica na kojima se provodi postupak osnivanja.
“Htjeli bismo podsjetiti kako je katastarska izmjera na dijelovima k.o. Mali Iž i Veli Iž i izrada novih zemljišnih knjiga dogovarana još 2007. godine s tadašnjim gradonačelnikom Živkom Kolegom. On je tada izjavio kako će cjelokupnu izmjeru zajednički financirati Grad i DGU, pod uvjetom da zona izmjere ne bude veća od 300 hektara. Grad Zadar i DGU su godinu nakon toga sklopili ugovor s tvrtkom Geodetski zavod iz Splita za cijenu od 1,8 milijuna kuna za 290 ha, s tim da Grad Zadar sufinancira 40 posto” – stoji u pismu Ižana Kalmeti u kojemu navode kako Grad vlasnike zemljišta s njihova otoka uglavnom tereti za četiri tisuće kuna, a ostale za 1.500 kuna.
“Iznova Vas molimo da ne trošite vrijeme i novac za ovršne postupke, koji nisu utemeljeni na zakonu i moralu, te Vas još jednom pozivamo da ih obustavite” stoji između ostalog u pismu Ižana.
Nije trošak, već ulaganje sa sigurnom dobiti
Gradonačelnik Zadra je samo desetak dana nakon primitka toga pisma poslao odgovor u kojemu je naveo kako se katastarska izmjera i obnova zemljišnih knjiga ne bi trebala smatrati kao trošak, već ulaganje sa sigurnom dobiti, ponajviše za vlasnike nekretnina.
– Što se tiče primjedbe kako je u odluci Gradskog vijeća navedena riječ obnova, a ne njihovo osnivanje, to nije pravno relevantno. Nije točno da gradska odluka o sufinanciranju ne bi trebala obuhvaćati nositelje stvarnih prava s tog područja jer se pored obnove – osnivanja nove zemljišne knjige provodi i postupak nove katastarske izmjere, a sve je to i sadržano u predmetnoj odluci. Prema zakonu o zemljišnim knjigama za osnivanje i obnovu zemljišnih knjiga provodi se istovjetan zemljišnoknjižni postupak pa nema suštinske razlike između osnivanja i obnove zemljišnih knjiga – ističe Božidar Kalmeta te postavlja pitanje Ižanima iz kojeg novca bi gradovi dalje ulagali u nove poslove geodetsko-katastarskih izmjera, ako se s vlasnicima zemljišta ne bi podijelio teret sufinanciranja, te bi li gradovi uopće imali interes za sufinanciranje tih poslova.
– Ne možemo udovoljiti Vašim zahtjevima da obustavimo postupke prisilne naplate i daljnja slanja poziva na sklapanje ugovora o sufinanciranju katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga jer je isto u skladu sa zakonom i odlukom Gradskog vijeća – zaključio je gradonačelnik.