Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nazor: Ne može se na trening dolaziti pet minuta prije s krafnom u ustima

11.04.2016. 22:00
Nazor: Ne može se na trening dolaziti pet minuta prije s krafnom u ustima


– Igrači se svakodnevno trebaju boriti protiv svojih limita, od samog dolaska u dvoranu pa do koncentracije na samom terenu i slušanja uputa iz sekunde u sekundu. Trebaju poslušati ono što im je nedavno rekao Giuseppe Giergia, da u košarci pronađu smisao života, a ne da im je to usputni hobi – kaže trener Zadra
Uoči današnjeg dalmatinskog derbija sa Splitom na Gripama Ante Nazor, trener košarkaša Zadra, ponovio je ono što govori prije gotovo svake utakmice. Ključan će biti pristup. Na upit zašto je pristup njegovih igrača ponekad odličan, a ponekad, kako je sam kazao nakon teškog poraza u Rijeci, apatičan i nezainteresiran, Nazor je dao zanimljiv odgovor.
– Možda je to određeni limit ovih igrača, protiv kojega se oni svakodnevno trebaju boriti, od samog dolaska u dvoranu, da se ne dođe na trening pet minuta prije s krafnom u ustima pa do koncentracije na samom terenu i slušanja uputa iz sekunde u sekundu. Trebaju poslušati ono što im je nedavno rekao Giuseppe Giergia, da u košarci pronađu smisao života, a ne da im je to usputni hobi. Sve su to segmenti na kojima se svakodnevno radi da bi na svakoj utakmici i u svakom duelu pristup bio pravi. Mislim da toga općenito danas sve više nedostaje u sportskoj kulturi i zato se moramo vratiti korijenima sportskog odgoja, da se ovakve situacije ne bi događale – kaže Nazor.
Subotić i Dijan
Zadar i Split posljednji su službeni susret odigrali 4. svibnja 2013. na Višnjiku. Slavio je tada Zadar rezultatom 79:76, predvođen Antom Delašem sa 14 poena. Na drugoj strani je 19 zabio Srđan Subotić i upravo bi dvoboj tih igrača večeras mogao biti ključan.
– Posebno trebamo obratiti pažnju na igrače koji mogu stvarati razliku i za sebe i za suigrače, u prvom redu Subotića i Tonija Dijana. Obojicu sam trenirao i imaju vrhunsko razumijevanje igre. Treba ih odsjeći od utjecaja na ostale igrače, te im odgovoriti u borbenosti i duel igri. To je ono na što se moramo fokusirati i pripremiti.
Osim spomenutih igrača, vrlo je malo poveznica ostalo od prošle međusobne utakmice posrnulih dalmatinskih divova. U Zadru su iz aktualnog sastava tada bili samo još Marko Ramljak, kojega danas neće biti zbog ozljede i Franko Šango, koji nije ulazio u igru, dok su za Split igrali Filip Kraljević i Josip Sobin, koji su nekoliko mjeseci kasnije prešli u Zadar. Kraljević je tu utakmicu zapamtio i po tome što je slomio nožni palac, zbog čega je morao pauzirati nekoliko mjeseci. Danas će centar Zadra voditi veliku bitku sa Antom Đugumom, još jednim bivšim članom sastava s Višnjika, a vrlo važnu ulogu u splitskim redovima igraju i Toni Dijan, osvajač četiri trofeja sa Zadrom (Goodyear liga 2003., prvenstvo Hrvatske 2005. i Kup Krešimira Ćosića u obje sezone), te Henrik Širko, koji je ovu sezonu počeo u Zadru, ali Ante Nazor na njega nije ozbiljno računao pa je sreću potražio nešto južnije. Svakako, momčad koju vodi Ivica Skelin nije za podcjenjivanje, jer je u prošlom kolu “skinula” Cibonu u Zagrebu, a malo je nedostajalo da prije toga iznenadi i Zagreba u Trnskom.
– Očekuje nas jako teško gostovanje, čak teže nego što smo imali u Rijeci i zato pristup mora biti potpuno suprotan od onoga sa Zameta. Mora biti na tragu početka utakmice sa Šibenikom, maksimalno ozbiljan, koncentriran i defanzivno orijentiran. Sigurno je da se naš protivnik digao nakon pobjede protiv Cibone. Pokazali su borbenost i vrijedni su svakog respekta – ističe Nazor.
Nepredvidiva liga
Trener Zadra naglašava i da ga nisu iznenadili vrlo dobri rezultati njegova matičnog kluba.
– Nisu me iznenadili, jer je to kvalitetna momčad, koja se diže. U pripremi utakmice u Zagrebu bili su odlučni da se svih pet igrača u svakom trenutku i u svakom duelu na terenu mogu potući. Cibona je imala velikih problema sa branjenjem “pick and rolla”. Osim toga, kada dođeš u završnu fazu utakmice i kada se igra na jednu loptu, igrači poput Subotića, koji imaju vrhunsko razumijevanje igre, mogu jako utjecati na igru ostalih i na samu realizaciju, posebno kada protivnik tako loše brani “pick and roll”.
Koliko je otegotna okolnost za Zadar što u svakoj momčadi Lige za prvaka ima po nekoliko Zadrana ili igrača koji su dio karijere proveli u Zadru pa iz tog razloga imaju dodatan motiv?
– To ne bi smjela biti otegotna okolnost, nego još jedan dodatan motiv mojim igračima. Nema veze je li netko iz Zadra ili je igrao u Zadru, Splitu ili Ciboni. Momčad jednostavno mora biti orijentirana na suradnju, pomoć i na zadaće koje mora odraditi na terenu. I na utakmici sa Šibenikom bilo je u protivničkim redovima igrača iz Zadra pa to nije utjecalo na sam tijek susreta. Na kraju krajeva, sve ovisi o nama samima, a ne o tome hoće li se netko više ili manje motivirati na nas. To nam samo treba biti dodatan poticaj. To je razlika između pravog sportaša i onoga koji to nije.
Na upit što će biti potrebno za pobjedu u Splitu, Nazor kaže:
– Bit će potrebno da zabijemo koš više od protivnika. Ponavljam, pristup je ključ. Moramo napredovati i shvatiti da sve proizlazi iz pristupa. Ova liga i rezultati su zaista nepredvidivi i najbitnije je jako dobro se pripremiti za svakog protivnika, ne samo taktički, nego i psihološki, te odraditi posao na pravi način i maksimalno se držati dogovora. To je jedini put – za kraj će trener Zadra.