Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prije uhićenja kod Kurtovića se okupilo 20-ak nezadovoljnika

11.04.2016. 22:00
Prije  uhićenja kod  Kurtovića se  okupilo 20-ak nezadovoljnika


Pred sutkinjom Općinskog suda Anom Brkić nastavljeno je  suđenje Anti Kurtoviću za prijevare 52 osobe u kupoprodaji brodova, automobila, stanova i zemljišta. Jučer su svjedočili prevareni zadarski ugostitelj Nusret Osmanović i šibenski inženjer tekstila Ante Lapić.
– Što ćete me još pitati? Sve sam već sto puta rekao prije šest, sedam  godina, negodujući je nastupio Osmanović.
Osmanović je sutkinji rekao kako je za 15 tisuća eura kupio golf 6, prepisao ga na svoje ime, a potom i prodao. Nakon prodaje dogovorio je s  Kurtovićem, a kojeg su mu prvotno preporučili prijatelji, kupnju “jačeg”  golfa.
– Dao sam mu još 15 tisuća eura u Kožinu i trebao sam auto dobiti za  par dana, ali nisam. Obećavao je da će to riješiti i tražio strpljenje, a kako  bi mi nadoknadio štetu dao mi je passat na uporabu. Taj je passat bio u  vlasništvu rent-a-cara koji ja nisam plaćao. Auto se pokvarilo, a Kurtović  je već bio u financijskim problemima pa sam ključ predao policiji.  Međutim, netko je automobil odvezao koristeći rezervni ključ tako da  sam ostao i bez auta i bez novca. Ispričao je kako je neposredno pred  Kurtovićevo uhićenje bio kod njega u kući gdje se okupilo 20-ak osoba s  jednakim problemima.
– I ništa, otišli smo svatko na svoju stranu. On je bankrotirao i novac  nije imao da bi nam ga vratio, kazao je zadarski ugostitelj.
 Kurtovićev odvjetnik Boris Jelić upitao ga je za drugi sudski spor s Kurtovićem u kojem je on uvjetno osuđen za prijetnju, iako, rekao je, Kurtoviću nikada nije prijetio.
Svoju priču ispričao je i Šibenčanin Ante Lapić. Njemu je posrednik do  Kurtovića bio otac kćerina sadašnjeg supruga, a tada zaručnika Marko  Maričić.
– Htjeli smo brod koji imamo zamijeniti i tražili smo neki veći.  Maričić  mi je rekao kako njegov kum i dobar prijatelj Ashley Minak prodaje neki  brod. Otišli smo se s njim naći u restoran na Boraji i tamo zatekli Ivu  Mustaća, njegova vozača, Ashleyja Minaka, Edu Barića i Kurtovića, rekao  je Lapić, napomenuvši kako im je tu Ashley predstavio Kurtovića. U katalogu su vidjeli brod koji im se svidio, a za sigurnost su mu jamčili Minak i Maričić.
Sljedeći njihov susret bio je u u marini Uskok u Zadru, gdje je na  suhom vezu pogledao Mustaćev brod i Minaku predao 20 tisuća eura koje je ovaj prebrojao i dao Kurtoviću. Prethodno mu je potpisao izjavu kako je od njega primio 148 tisuća kuna.
Lapić je ispričao i kako je njegov sin zatražio ugradnju nekih propelera, a sve je bilo uključeno u cijenu od 90 tisuća eura.
– Nazvali su me i rekli da je brod stigao u Hrvatsku, da je na Krku gdje  mu se ugrađuju propeleri i rekli da trebam doći platiti još 70 tisuća eura.  I tu isplatu potpisao mi je Minak, ali brod nije došao u dogovorenom  vremenu pa su mi ponudili veći brod za istu cijenu koji je bio u vlasništvu Božidara Longina. Bio je star dvije godine, ali vrijedio je taj novac  pa smo pristali, ali prvo i provjerili vlasništvo u zadarskoj Kapetaniji. Saznali smo da je upisan na Longinovu tvrtku i da ima teret, pa smo odustali, ispričao je Lapić. Kako na koncu nije dobio ni novac ni brod pokrenuo je parnice protiv Kurtovića i Minaka. Ona protiv Kurtovića mu je  pravomoćna, a protiv Minaka još nije.
Suđenje se nastavlja danas saslušavanjem novih svjedoka.