Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani sve riješili u dvije minute

11.04.2016. 22:00
Zadrani sve riješili u dvije minute


Utakmica je odlučena već u prve dvije minute, kada su Zadrani poveli 9:0, a nakon što su malo kasnije otišli na dvocifrenu razliku, Splićani se više ni u jednom trenutku nisu približili
Košarkaši Zadra u Splitu su došli do druge uzastopne pobjede u Ligi za prvaka, čime su izjednačili omjer na 2-2, koliko sada ima i momčad s Gripa. I to mnogo lakše od očekivanog. Utakmica je odlučena već u prve dvije minute, kada su Zadrani poveli 9:0, a nakon što su malo kasnije otišli na dvocifrenu razliku, Splićani se više ni u jednom trenutku nisu približili. Kao da su se u potpunosti ispuhali nekoliko dana ranije u velikoj pobjedi protiv Cibone u Zagrebu. Jedini vrijedan spomena iz redova “žutih” bio je 18-godišnji bek Mate Kalajžić, kojega je Ante Nazor ljetos htio dovesti na Višnjik, ali nije uspio.  Zabio je 18 poena, udijelio tri asistencije, osvojio pet i izgubio četiri lopte. Na drugoj strani je bilo mnogo raspoloženih, od Delaša i Ramljaka (Ivana, jer je Marko još van stroja zbog ozljede), do Bošnjaka, a i centri Kraljević i Marinković su korektno odradili svoj posao. U svakom slučaju, Zadar se vratio iz ponora nakon poraza u Rijeci i dodatno podgrijao atmosferu uoči derbija s Cedevitom u subotu na Višnjiku.
Furiozan početak
Da nije bilo nekoliko detalja, poput dviju loših obrana Marinkovića na centru Jukiću, te bačenih lopti u bunar Delaša i Bašića, zadarska prva četvrtina bila bi praktički savršena. Završila je rezultatom 15:29, a u jednom trenutku Zadrani su imali i +17, 9:26. Sve zahvaljujući tome što su u susret ušli baš onako kako je trener Nazor tražio, maksimalno čvrsto, agresivno i angažirano od prve sekunde. Obrana je većim dijelom funkcionirala vrlo dobro, a odmah se otvorilo i u napadu. Bošnjak dvicom, Kraljević zakucavanjem u kontri, te Ramljak tricom pa zicerom na asistenciju Kraljevića natjerali su Ivicu Skelina da pozove time-out već nakon dvije minute igre, pri rezultatu 0:9. Tek nakon toga zabili su domaći prvi koš, ali su Ramljak i Kraljević odmah odveli goste na prvu dvocifrenu razliku, 2:13. Mogla je ona biti i veća da su Delaš i Kraljević realizirali dodatna bacanja, ali nitko se u redovima “plavih” nije bunio, jer su Ramljak novom tricom i Bošnjak još dvjema nastavili kanonadu do spomenutih +17. Onda je Zadranima u nekoliko situacija ipak malo popustila koncentracija pa su Jukić (4) i Filipović smanjili na -11, ali je četvrtinu zaključio Delaš petom gostujućom tricom. Druga dionica počela je baš kao i prva. Kraljević je zabio na “alley-oop” dodavanje Bašića, Ramljak na zicer asistenciju Kraljevića, a Bašić tricu za ogromnih +21, 15:36. I novi splitski time-out, ovaj put nakon minute i 53 sekunde.
Razigrani Zadrani
Đugum je sa četiri vezana poena pokušao malo trgnuti “žute”, ali uzvratili su Bošnjak svojom trećom tricom i Delaš s poludistance za +22, 19:41. Split je bio potpunom u “knockdownu”. Zadar, pak, silno motiviran i možda mu je baš u toj silnoj želji u određenim trenucima malo popustila koncentracija pa je dopustio protivniku nekoliko laganih poena. Prvenstveno Kalajžiću, jedinom raspoloženom u žutom dresu. Kada je Delaš stavio novu tricu za 25:44, trener Zadra je u igru uveo Marija Špaletu, a ovaj mu je odmah uzvratio sa četiri poena. Nedugo zatim ušao je i Toni Jelenković, koji je prvi put okusio minute u ovoj fazi susreta. I on se upisao u strijelce, zabivši dva od tri slobodna bacanja u posljednjem napadu. Tako je Zadar na veliki odmor otišao sa +17, 38:55. Iako je prethodno u više navrata imao +21, Kalajžić, Jukić i Dijan (trica) pobrinuli su se da ipak malo smanje razliku. Na poluvremenu su gosti imali trojicu dvocifrenih igrača (Delaš i Ramljak 12, Bošnjak 11), šut za dva 13-16, za tri 8-14 i deset asistencija (Bašić 4). Sa mrvicu više koncentracije razlika bi bila i veća, ali više od ovoga, s obzirom na sve okolnosti, zaista je bilo teško tražiti. U trećoj četvrtini igralo se velikim dijelom koš na koš. Zadar je u nekoliko navrata imao +19, a Split je jednom došao -13, 53:66, ali su Marinković, Bašić i Delaš odmah vratili veću razliku. Ipak, Đugum i Širko pobrinuli su se da domaći u posljednju dionicu uđu s tračkom nade, na -14, 62:76. Marinković je zabio dva koš-faula, ali su Kalajžić i Matić (trica) držali Split na -13, 69:82. Ako je ikakve dvojbe oko pobjednika uopće i bilo, ona je definitivno otklonjena u 35. minuti, nakon što je Širko promašio zicer, a Barać pogodio tricu za +17, 69:86. Zadrani su mogli mirno privesti susret kraju.