Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Neka nam svaka nedjelja bude dan obiteljskog druženja!”

11.04.2017. 22:00
“Neka nam svaka nedjelja bude dan obiteljskog druženja!”


Ovogodišnja uskrsna čestitka zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića bila je kratka, ali jasna. Posvetio ju je obitelji i njihovom danu za odmor i druženje, u jeku nedavnih zahtjeva koje je podržala i Crkva za zabranom rada nedjeljom.
– Na prvu nedjelju u ožujku obilježili smo dan kršćanskog zauzimanja za nedjelju koju već više godine promovira ‘Europski savez’ za nedjelju. To je dan kad se Uskrs dogodio i postao središtem povijesti spasenja; srcem i polazištem vjere i kršćanstva. Onima koji vjeruju u uskrsnuće, nova povijest počinje upravo na praznom grobu koji je osvijetljen uskrsnim svjetlom. Zora nedjeljnoga uskrsnuća postaje zorom i proljećem čovječanstva i svijeta. ‘Prvi dan u tjednu’, tj. nedjelja sveti je ‘dan Gospodnji’, ‘blagdan nad blagdanima’. To je poseban dan ‘što nam ga učini Gospodin, pa mu kličemo i radujemo se u njemu’. Ne smijemo, međutim, gubiti iz vida činjenicu kako je nedjelja danas postala običnim ‘danom rasterećenja’ od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija. Potrebno je, dakle, iznova naglašavati kako se svake nedjelje svetkuje uskrsno otajstvo, koje je kršćanima kroz povijest bilo glavnim duhovnim vrelom koje stvaralo duhovni identitet našega čovjeka, naglasio je mons. Puljić podsjetivši kako su “hrvatski biskupi sa proslave u Ninu (1979.) uputili su prepoznatljiv slogan narodne i vjerske pripadnosti: ‘Hrvatska obitelj dnevno moli i nedjeljom Misu slavi’”.
– Valja također istaknuti da je nedjelja bila i dan narodnog veselja, kad se sklapalo ženidbe, krštavalo ili primalo sakrament svete potvrde. A na sam dan oblačilo se i nosilo svečano ‘misno odijelo’. Naše prepoznatljive narodne nošnje potvrda su bogatstva duše našeg čovjeka koji je uspio stvaralački združiti kulturnu pučku baštinu s nedjeljnim blagdanskim ritmom. A to je stvorilo skladan odnosa vjere i kulture, rekao je mons. Puljić koji se u svojoj čestitki spomenuo i trenutka Isusova uskrsnuća i dolaska žena na prazan grob nakon čega odlaze apostolima reći kako je Isus uskrsnuo. To je uskrsnuće, naglasio je nadbiskup u svojoj čestitki, poraz smrti kojim se umiranje pretvara u život.
– Neka je blagoslovljen ovaj nedjeljni dan, dan Gospodnjega uskrsnuća. Neka nam svaka nedjelja bude dan obiteljskog druženja i izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti. Svima, a posebice bolesnima i starima, ucviljenim i ranjenim obiteljima želim sretne uskrsne blagdane uz obilje uskrsne milosti i Božjeg blagoslova, završio je mons. Puljić.