Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U bolnici spreman protuotrov za poskoke

11.04.2017. 22:00
U bolnici spreman protuotrov za poskoke


Sa sezonom šparoga počela je i sezona poskoka. U zadarskoj bolnici kažu kako je serum protiv ove domaće otrovnice spreman na zalihama.
– Doza protuotrova protiv ugriza poskoka ima dovoljno, kao i doza seruma protiv uboda crne udovice tako da građani mogu biti mirni. Protuotrov za ugriz poskoka je iz Imunološkog zavoda, dok se serum protiv crne udovice nabavlja iz Južne Amerike, saznajemo od dr. Edija Karuca, zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar.
Što se protuotrova za ugriz poskoka tiče, riječ je o zalihama Imunološkog zavoda jer ga on više ne proizvodi, iako je upravo protuotrov hrvatskog zavoda bio jedan od najtraženijih u Europi, a onaj protiv crne udovice, koji je također proizvodio Imunološki, već je odavno iz istog razloga zamijenjen lošijim uvoznim koji češće manifestira nuspojave.
Lani na području Zadarske županije nije zabilježen nijedan ugriz poskoka, dok su 2015. zabilježena dva ugriza – ženu u Jovićima poskok je ugrizao za prst dok je brala gljive, a prije toga ženu u Suhovarama ugrizao je poskok dok je brala šparoge i to baš u travnju. Posljednji ugriz crne udovice u zadarskoj bolnici tretirali su 2011. godine.
Iskusni zmijar s Bokanjca Mladen Panić kaže kako je oprez u prirodi uvijek potreban, a sad u sezoni branja šparoga savjetuje štapom protresti grm u koji pružamo ruku i dobro okom provjeriti vidi li se što.
– Poskoci su sada još uvijek na tlu, još su vrlo blizu svojih zimovališta. Sad im je počelo parenje tako da su vani i mužjaci i ženke. Ako ih vidite, samo ih zaobiđite i idite dalje svojim putem. Poskoci se nipošto ne smiju ubijati, jer su zaštićeni zakonom, a i nema potrebe za tim, kaže Panić.
Međutim, ako do ugriza ipak i dođe on savjetuje da se ne paničari. Ako ste blizu liječnika, bilo bi dobro javiti mu se prije da pripremi serum.
– Dobro bi bilo iscijediti otrov iz rane što više je moguće, ali po mogućnosti ne isisavati jer se često dogodi da imamo neke ranice u ustima ili pokvareni zub pa na kraju otrov tako može doći u krvotok. Liječnik će dalje dati protuotrov i to je to. U slučaju da ste daleko od liječnika i kod ekstremnih ugriza preporuča se podvezati mjesto ugriza, kaže Panić napominjući kako su to ipak ekstremne situacije u kojima je liječnik vrlo daleko, a ugriz je jako velik. Nekad, kaže Panić, ugriz bude lakši ili čak falši pa nije potrebno davati niti serum.
Ipak, zaključuje iskusni zmijar, oprez u prirodi i pravilno ponašanje najbolji je lijek protiv ugriza poskoka.