Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Gaženicu pristao norveški kruzer s 2020 putnika

11.04.2017. 22:00
U Gaženicu pristao norveški kruzer s 2020 putnika


S obzirom da se tek približavamo sredini travnja, brojne Zadrane i njihove goste iznenadio je jučer neobično velik broj stranih turista,  koji su se mogli vidjeti u povijesnom središtu grada. Ovi gosti nisu samo obilazili neke od povijesnih i kulturnih znamenitosti uz pomoć turističkih vodiča, ili posjetili moderne instalacije, Morske orgulje i Pozdrav suncu, već ih se moglo vidjeti kako kupuju u suvenirnicama, a prilično su bile ispunjene i terase ugostiteljskih objekata.
 Uzrok ovolikom broju stranih gostiju brzo se otkrio kada se doznalo kako je jučer ujutro u novu luku Gaženica pristao 269 metara dug kruzer Norvegian spirit norveške tvrtke Norvegian cruise line (NCL) sa čak 2020 putnika i to na putu iz grčkog Pireja, odnosno Atene u Veneciju. Radi se o kružnom putovanju koje je počelo u Barceloni, a završava danas u Veneciji.
Kako nam je kazao Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar, većina putnika s ovog kruzera doista velikog kapaciteta odabrala je 9-satno pristajanje u Zadar kako bi uživali u svoj njegovoj bogatoj ponudi.
 – Shuttle autobusi su od pristajanja ovog kruzera neprestano vozili prema Gradu. Putnici sami odabiru gdje žele ići, a znam da se često odlučuju za nacionalne parkove Plitvička jezera i Krku, potom Nin, dok su zadnjih mjeseci postale popularne vinske ture. Ponuda se iz godinu u godinu sve više oplemenjuje, što nam pokazuje da ima prostora za to, govori Štambuk, dodajući kako je od početka ove godine u Zadar već pristalo 20-ak kruzera raznih veličina.
Inače, u ponudi za ovo kružno putovanje NCL grad sv. Krševana predstavlja kao povijesno središte Dalmacije na Jadranskom moru. Navode kako je bogat arhitekturom pod utjecajem Rima, kako ima slikovit položaj, kako je bogat crkvama, a ima i katedralu. Spominje i blizinu nacionalnih i parkova prirode, a opis završava riječima kako se u Zadru nalaze i impresivne morske orgulje koje sviraju glazbu valova koji udaraju u njih.