Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Tranzit« je film koji prepliće prošlost i sadašnjost

12.04.2021. 08:19


Projekt ljetnog i cijelogodišnjeg filma Kino zona nastavlja sa programom za mjesec travanj. Sljedeći film na rasporedu je njemačko – francuski egzistencijalistički triler »Tranzit« redatelja Christiana Petzolda. Film je snimljen prema istoimenom romanu njemačko – židovske spisateljice i antifašistkinje Anne Seghers iz 1944. godine, koja ga je pisala u egzilu. Suscenarist i redatelj Christian Petzold ovu potresnu ratnu dramu posvetio je pokojnom scenaristu i suradniku Harunu Farockiju.
Radnja filma je prilagođena sadašnjici. U njoj se isprepliću sudbine izbjeglica koje bježe iz okupirane Europe sa modernim automobilima i tehnologijom suvremenog doba. Film prati izbjeglicu, koji preuzima identitet komunističkog pisca kako bi pobjegao iz okupirane Francuske.


Intrigantni likovi
Njemačke postrojbe su svaki dan sve bliže ulasku u Pariz. Iz straha od nacističkoga progona u Francuskoj se nalazi veliki broj izbjeglih njemačkih antifašista, Židova i komunista. Većina ih se pokušava domoći Marseilla i njegove luke kako bi otplovili u bolje sutra. Georg (Franz Rogowski), serviser radio i TV-opreme, u zadnji tren uspijeva pobjeći u Marseille. Ulazak u grad dopušten je samo onima koji mogu dokazati da imaju potrebne dozvole za emigraciju u neku stranu zemlju. Sa sobom nosi stvari komunističkog pisca Weidela, koji si je u strahu od nacističkoga progona oduzeo život. Georg preuzima njegov identitet kako bi dobio putne isprave i u Marseilleu dočekao polazak broda, koji ga je trebao odvesti u bolje sutra u dalekom Meksiku. No kad upozna tajanstvenu Marie (Paula Beer), Weidelovu bivšu ženu, koja mu se želi vratiti, te njezinoga novog ljubavnika, planovi mu se mijenjaju. A tu je i dječak Driss, sin Georgova prijatelja Heinza, koji je ubijen pri pokušaju bijega od nacističkog progona. Priča se razvija oko intrigantnih likova i njihovih međusobnih odnosa. Redatelj filma oslanja se na snažne ženske likove i svijet njihove patnje.
U suvremenom Marseilleu iz filma susreću se izbjeglice iz prošlosti i sadašnjosti, a sve njihove priče zajedno tvore prostor trajnog tranzita. Film poziva gledatelje na ponovno promišljanje o popularizaciji neonacizma i anti – izbjegličke klime u Europi.


Spajanje priča
Formalno vrijeme zbivanja radnje iz romana je tijekom Drugog svjetskog rata, no pozornica u filmu je suvremeni Marseille. Spajanjem dvije bezvremenske priče u jednu, autor je dodatno aktualizirao suvremena politička zbivanja i naglasio poruku filma o problemima izbjeglica, represiji nad njima i šutljivoj većini koja to promatra.
Film je odvojio nekoliko nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, među kojima vrijedi istaknuti nagradu na Berlinaleu 2018. godine, nagradu na Zagreb Film Festivalu 2018. godine, nagrade za Najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu 2019. godine i Međunarodnom Filmskom festivalu u Portlandu iste godine.




Broj karata ograničen
Projekcija je na rasporedu u srijedu, 14. travnja s početkom u 20:00 sati u Kazalištu lutaka Zadar. Ulaznica košta 20,00 kn, a broj karata za prodaju je ograničen zbog epidemioloških mjera. Ulaznicu možete kupiti u uredu Centra za nezavisne kulture od 8.00 do 14.00 sati i na blagajni Kazališta lutaka Zadar, koja se na dan projekcije filma otvara u 19.15 sati.