Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bremenita Maslina pružila grane do grada

Autor: Velimir Brkić

11.05.2007. 22:00
Bremenita Maslina pružila grane do grada


Iako činovnički zvuči kad se kaže da je Mjesni odbor Maslina samo zamijenio bivšu Mjesnu zajednicu “Vlado Bagat”, u stvarnosti tek malo ljudi u Zadru i okolici zna administrativne granice te gradske četvrti koja broji oko 5.500 do 6.000 stanovnika. Područje Špade, Plovanije, Masline i dijela Skročinih proteže se od Puta Bokanjca do Veterinarske stanice pa sve do Stanova i Višnjika te Ulicom Nikole Tesle do Vruljice. Tu je nekadašnja tvornica Bagat i vojarna “Ante Banina”, oporavljeni SAS, Bagatovo igralište, nova Tehnička škola, Osnovna škola Bartula Kašića, upravna zgrada OTP banke, udruge HVIDR-a i PTSP, nekadašnji Valterov, a sad Emilijev fitness centar, travar Jerkin, Ivan Vitanović, zgrada gdje je stanovao Dado Pršo, Ulica dizalica…
Predani rad MO-a U predvečerje Domovinskog rata inicijativom Ljubomira Barešića poduzeće Gortan je izgradilo najveću zgradu tadašnje mjesne zajednice na području grada i šire. U bivšoj kinodvorani u sklopu zgrade MO-a sad se nalazi fitness centar, a u zgradi je svoj prostor pronašao i Mjesni odbor, RK Zadar, udruge i tvrtke. Tu je legenda Ante Botunac okupio 200-tinjak dragovoljaca i organizirao obranu na početku Domovinskog rata. Mnogi su bojovnici “maslinari” iz tog dobrovoljačkog odreda krenuli na bojišta diljem Hrvatske. I prvi predsjednik MO Maslina bio je upravo Botunac. Tada, a i sada, treba napomenuti da su, s obzirom na specifično veliku površinu MO-a, vjernici podijeljeni na župu Sv. Josip Plovanija i župu Uznesenja BDM Belafuža.Zahvaljujući predanom radu mjesnih vijećnika i sluhu gradske uprave mnogo se zadnjih nekoliko godina učinilo na poboljšanju uvjeta života. No, osim već nestrpljivog iščekivanja rješenja za nekadašnji Bagatov prostor, ostalo je još mnogo repova, poglavito poboljšanje prometne infrastrukture, znatno bolja opskrba gradskom vodom Skročinih, kao i brojni komunalno infrastrukturni problemi Plovanije, naročito odvodnja.
Sadržaji za najmlađe – Započela je izgradnja dječjeg igrališta iza HVIDRA-e. U tijeku je osvjetljivanje. Istovremeno je započela nadogradnja školskog igrališta. Podignuta je ograda i zid, a uslijedit će i osvjetljenje tako da će školsko igralište koristiti i odrasli građani. Na našem području, naime, ne postoji višenamjensko igralište za građanstvo, istaknuo je Dubravko Barešić, predsjednik MO-a u drugom mandatu, koji zajedno sa svojim hadezeovcima Željom Čulinom, Ivanom Laćom i Božom Skročom, SDP-HSS-ovcima Atanasijom Babović i Vedranom Mišković te haenesovcem Ivom Predovanom ima brojne planove za svoj četverogodišnji mandat. Uz dosadašnju dobru suradnju s gradskom upravom i gradonačelnikom Kolegom, Odvodnjom, Vodovodom, Čistoćom i Elektrom ti problemi s pravom očekuju skorašnje rješenje na dobrobit građana.– Izgradnjom prometnica i kružnog toka kod nove dvorane i bazena Višnjik znatno će se poboljšati prometna komunikacija. A osim primarnog rješavanja Skročinih i Plovanije, očekujemo izgradnju nogostupa i javne rasvjete do osnovne škole, izgradnju javne rasvjete, nogostupa te asfaltiranje preostalih makadamskih ulica. Prvenstveno se to odnosi na ulicu Otočkog bataljuna, Vladimira Gortana, Domovinskog rata, Plitvičku, Franje Račkog, Jakova Šubića od Cezana, don Jose Felicinovića, Bribirski prilaz i dr. Na ponekim ulicama zbog velike frekvencije prometa i brze vožnje zatražili smo postavljanje ležećih policajaca, rekao je Barešić.