Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Doprinos miru i jedinstvu u svijetu

Autor: Marija Ćurko

11.05.2008. 22:00
Doprinos miru i jedinstvu u svijetu


Ove subote je na Poljani pape Ivana Pavla II. u organizaciji djece i mladih Pokreta fokolara, pod pokroviteljstvom Zadarske nadbiskupije i Grada Zadra održana Run4unity, druga svjetska utrka za jedinstvo. Run4unity je prvi put održana 2005. godine. To je svojevrsna svjetska štafeta u koju se uključilo 340 gradova iz 89 zemalja sa svih kontinenata, a sudjelovalo je oko 10.000 djece, a sada joj se pridružio i Zadar.
Optrčan PoluotokNakon prigodnog duhovno-zabavnog programa slijedila je utrka u kojoj su sudjelovali zadarski osmoškolci koji su optrčali zadarski Poluotok. U drugom dijelu programa bile su uključene različite sportske aktivnosti, košarka, mali nogomet, graničari, atletske igre, potezanje konopa, itd. Cjelokupni program organiziran je pod pokroviteljstvom Radija 057, a uz voditelje bili su mladi Pokreta fokolara. Pjevanje je animirao zbor župe Bibinje “Magnificat” koji vodi Ivica Kero. Djeca su bila odjevena u majice s logom susreta. Trka se trčala od crkve Sv. Marije, Kalelargom do crkve Sv. Šime, preko Trga pet bunara, Fošom, Obalom Petra Krešimira do Morskih orgulja i natrag na Poljanu Ivana Pavla II., a predvodili su je maratonac Slobodan Miolović, atletičar Ante Ražnjević i sportski pedagog najmlađih Marinko Miočić. Simboličnu baklju mira, želje i molitve za jedinstvo nosila je mlada košarkašica Ana Vrsaljko. U sportskim aktivnostima pomogli su još Umberto Piasevoli i Marijan Čulina. U susret su uz roditelje djece, bili uključeni profesori: Sandra Čulina, Ana Kajić, Jelena Mičić, Ankica Šango, Lenka Radić, Marina Fabijanić, Slobodan Šarić, Ružica Anušić i Ivana Delač, zatim sudionici škola i sportskih klubova Atletski klub “Alojzije Stepinac”, Prvi koš, AŠK Zadar, Loptica i Plivački klub Jadera. Škole koje su se odazvale sudjelovanju u ovoj manifestaciji su: Pomorska škola, Gimnazija “Vladimir Nazor”, Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Gimnazija “Juraj Baraković”, OŠ Šime Budinića, OŠ Stanovi, OŠ Privlaka, OŠ Bibinje – “Stjepan Radić” i župa Diklo.
Život u Duhu svetome Poruku kardinala Josipa Bozanića uime Zadarske nadbiskupije pročitao je don Zdenko Dundović. “Neka ova plemenita i planetarna inicijativa, svemu svijetu, bude odraz ljepote i radosti života u Duhu Svetome. Želim vam da osnaženi njegovim darovima i njegovom djelotvornom prisutnošću u svome životu budete hrabri i aktivni promicatelji civilizacije ljubavi, mira i zajedništva među svojim vršnjacima i svim ljudima, stoji u poruci nadbiskupa zagrebačkog i metropolita Bozanića. Na susretu su pjevale Charlotte i Jessica Leitch, a nastupio je i sportski plesni klub “Samba” – Zadar pod vodstvom Zlatke Badel. U prvoj svjetskoj utrci sudjelovalo je više od 100.000 djece u 340 gradova iz 89 zemalja svijeta, različitih naroda, kultura i vjera. Ove godine, uz sudjelovanje i hrvatske djece, ponovno se zajedno trčalo sa željom da u svijetu na simboličan način zasja duga mira. Ova manifestacija doprinos je miru i jedinstvu u svijetu, što obogaćuje karizmu Djela Marijina – Pokreta fokolara. Utemeljiteljica Pokreta je Chiara Lubich, nedavno preminula, koja se zalagala “da svi budu jedno” (Iv 17, 21), kao temelj njezine karizme, što je ujedno i Isusova velikosvećenička molitva. – Zadar kao grad bogate povijesne, kulturne i duhovne prošlosti dosta skrbi o mladima, posebice o djeci i na ovaj način dokazuje svju požrtvovnost, dosljednost prema miru, jedinstvu i zajedništvu, pružajući potporu pogotovo natjecanjima i sportskim djelovanjima koji na taj način potiču bolji razvoj i razvijanje same mladeži. Draga djeco i mladi, vi ste naša budućnost. Nalazimo se na povijesnom mjestu našeg starog Poluotoka koji ima oko 300 spomenika kulture, od kojih je 13 najviše kategorije. Ova utrka potiče vas i da budete spremniji u daljnjim životnim izazovima, rekao je Jozo Dragić, član Poglavarstva za školstvo, mladež i socijalnu skrb.
_______________________Želja za mirom i jedinstvom Nakon prve utrke 2005. godine u kojoj je sudjelovalo više od 100.000 djece i mladih u 340 gradova i 89 zemalja svijeta različitih naroda, kultura i vjera, trčali su znakovitim mjestima svijeta kako bi posvjedočili želju za mirom i jedinstvom. Trčali su od Novog Zelanda preko Australije, Nove Kaledonije, Japanom, Tajlandom, podno egipatskih piramida, Jeruzalemom, preveslali su Bospor. Crtom ekvatora povezali su sjever i jug zemlje, trčali su grčkim Maratonom i mnogim drugim mirnim i zaraćenim točkama svijeta. I ova je utrka obuhvatila sve zemljopisne širine uz sudjelovanje poznatih osoba iz sporta i kulture te državnih i vjerskih ličnosti. U utrku za jedinstvo uključena je i Hrvatska iz središta Križevca, iz Splita gdje su se mladi pridružili velikoj biciklijadi, iz Kninske tvrđave, iz Šibenika, Murtera, Zagreba u Skate parku na Jarunu gdje je organizirano orijentacijsko trčanje.