Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najzaslužnijim medicinskim sestrama dodijeljeno deset Zadarskih bijelih srca

Autor: Valentina Mlađen

11.05.2009. 22:00
Najzaslužnijim medicinskim sestrama dodijeljeno deset Zadarskih bijelih srca

Foto: Sebastian GOVORČIN



Medicinske sestre su i ove godine obilježile Međunarodni dan sestrinstva koji se svake godine obilježeva 12. svibnja u dan sjećanja na Florence Nightingale. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana sestrinstva je bila “Omogućiti kvalitetu, pružiti uslugu zajednici; vodeća uloga sestre na području inovacija u procesu pružanja njege.”
Svečanost koja je započela svečanom misom u Crkvi Sv. Dimitrija organizirali su Dom zdravlja Zadarske županije i Zavod za javno zdravstvo. Kako je Međunarodno vijeće medicinskih sestara odredilo bijelo srce kao jedinstveno obilježje svih medicinskih sestara svijeta njegov znak se počeo koristiti u Zadarskoj županiji od 2000. godine. Ono što je započelo kao dodjeljivanje zahvalnica koje je Udruženje medicinskih sestara Zadar dodjeljivalo svojim članovima 2003. godine prerasta u dodjeljivanje odličja Zadarsko bijelo srce. Takav jedinstven način obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva provodi se samo u Zadarskoj županiji, a njihovo bijelo srce izrađeno je od paške čipke prožimajući tako i tradiciju podneblja u kojem sestre djeluju. Daljnja svečanost nastavljena je u predavaonici Doma hrvatske mladeži u kojoj je održana svečana dodjela odličja Zadarsko bijelo srce uz prigodni program. Program su pjesmom i recitacijama uveličali vokalni sastav Katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar “Magificat”, učenici Srednje medicinske škole Ante Kuzmanić u Zadru kao i njihov zbor.
Zadarsko bijelo srce svojim kućama su ove godine ponijeli: Marina Kostić, ms Opće bolnice Zadar; Jelka Matijević, vms Specijalne bolnice za ortopediju Biograd; Dara Pejić, ms Psihijatrijske bolnice Ugljan; Snježana Gardijan, vms Zavoda za javno zdravstvo; Vanja Žunić, ms Doma zdravlja Zadarske županije; Desanka Stipčević, vms iz Hrvatske udruge medicinskih sestara Podružnice Zadar; Slavomira Zekanović, ms iz Hrvatske udruge primalja Podružnice Zadar; Tomislava Pavka Kutleša, ms iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar; Sanda Špika, ms iz Udruženja medicinskih sestara Zadar te tim za projekt E-Medica Medicinske škole “Ante Kuzmanića” Zadar.
Nakon svečane dodjele i medicinske sestre imale su priliku zabaviti se u međusobnom druženju te odmora na domjenku koji je za njih priređen u Hotelu Zagreb.