Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uprava Sveučilišta zaključala vrata studentima

Autor:

11.05.2009. 22:00
Uprava Sveučilišta zaključala vrata studentima

Foto: Zvonko KUCELIN



Zatvorene su bile sve zgrade Sveučilišta u Zadru, i donji i gornji kampus, kao i ekonomija i menadžment. Odlučni u svojoj namjeri, budući da je studentski plenum još jednom izglasovao nastavak blokade nastave na Sveučilištu u Zadru, studenti su odlučili prespavati – vani
U noći s ponedjeljka na utorak na zadarskom Sveučilištu završila je jedna, barem kad je riječ o zgradi Sveučilišta, a počela druga blokada. Studenti Sveučilišta u Zadru došli su, kao i svake večeri, pred zgradu na Obali kralja Petra Krešimira IV., kako bi tamo prespavali, no dočekao ih je portir priopćivši im kako je dobio upute od Uprave da onemogući pristup svim studentima u zgradu Sveučilišta, odnosno da im ne dopusti prespavati unutar zgrade. Odlučni u svojoj namjeri, budući da je studentski plenum još jednom izglasovao nastavak blokade nastave na Sveučilištu u Zadru, studenti su odlučili prespavati – vani.
– Portir nam je dopustio da pokupimo svoje stvari, te smo odlučili prespavati u dvorištu zgrade Sveučilišta. Nismo se htjeli buniti jer je portir samo osoba koja provodi upute. Odmah smo zvali rektora, kako bi nam kazao o čemu se radi, zbog čega je donesena takva odluka, no on nam se nije javljao, kazala nam je Ana Šašek iz Nezavisne studentske inicijative. Studenti su dogovorili plenum za sinoć u 20 sati, na kojem su se trebali očitovati o razlozima zbog kojih je Uprava odlučila zatvoriti Sveučilište, te raspraviti o daljnim aktivnostima. Tijekom dana studenti su održavali alternativna predavanja u dvorištu Sveučilišta, gdje je održan i sinoćnji plenum.
U utorak su, dakle, bile zatvorene sve zgrade Sveučilišta u Zadru, i donji i gornji kampus, kao i ekonomija i menadžment.
Uprava Sveučilišta u Zadru očitovala se tijekom dana isključivo priopćenjem u kojem stoji kako je Uprava donijela odluku da se zatvore sve zgrade u kojima se održava nastava. Do takve odluke je došlo, navodi se dalje u priopćenju, “s jedne strane zbog zaštite autonomije Sveučilišta budući da su se studentski skupovi počeli politizirati i s druge, zato što su se počele odvijati aktivnosti koje nemaju veze sa studentskim zahtjevima o kojima su se i Uprava i Senat nedvosmisleno očitovali”.
O svim pojedinostima i postupcima Uprave i Senata Sveučilišta javnost će biti detaljno upoznata na današnjoj konferenciji za novinare u 12 sati u Rektoratu Sveučilišta. Sami studenti su također najavili konferenciju za novinare, i to nakon one u Rektoratu.


 STUDENTI: APSURDNA ODLUKA UPRAVE


Predstavnici Nezavisne studentske inicijative pozvali su u večernjim satima medije kako bi pročitali izjavu kojom su se osvrnuli na odluku Uprave Sveučilišta da zaključa sveučilišnu zgradu:
– Ovom izjavom u potpunosti demantiramo bilo kakvu politizaciju Nezavisne studentske inicijative Zadar te ukazujemo na apsurd odluke kojom Uprava pokušava zaštititi prostore Sveučilišta od studenata kojima su oni namijenjeni i koji tijekom 22 dana blokade niti u jednom trenutku nisu oštećeni.
Ovim činom od strane Uprave ukazujemo na akt represije kojim se krši Pravilnik o studiranju (članak 11, točke 2. i 4.), te smatramo da je time povrijeđeno osobno dostojanstvo studenata kao budućih akademskih građana kao i percepcija Sveučilišta kao znanstveno-obrazovne institucije.




 PROMIJENJENA BRAVA


U otvorenom pismu javnosti koje je Nezavisna studentska incijativa pročitala pred zgradom Sveučilišta u Zadru navodi se kako im je u ponedjeljak u 23.30 sati onemogućen pristup u sveučilišnu zgradu. U ranim jutarnjim satima, pak, navodi se, promijenjena je brava na glavnom ulazu zgrade. “Na taj način studentima je onemogućen pristup praktikumima, konzultacijama, kolokvijima, ispitima, knjižnicama te administrativnim službama, pri čemu je bitno naglasiti da je pristup navedenim sadržajima i za vrijeme trajanja blokade bio omogućen svim studentima”, stoji u otvorenom pismu Nezavisne studentske inicijative.