Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Anoreksija i bulimija pogađaju djevojke i mladiće

Autor: Valentina Mlađen

11.05.2010. 22:00
Anoreksija i bulimija pogađaju djevojke i mladiće


U bivšem kinu Pobjeda, u izvedbi kazališta Mala scena, odigrana je predstava “Ana i Mia” autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić. U zahtjevnim ulogama odlično su se snašle zagrebačke studentice Nika Mišković (Ana) i Mia Biondić (Mia). Predstava koja govori o anoreksiji i bulimiji organizirana je u sklopu Tjedna zdravlja koje organizira Studentsko savjetovalište u Zadru i prva je u nizu manifestacija ovogodišnjeg, drugog po redu, Tjedna zdravlja.
– Tjednom zdravlja nastojimo promovirati zdrave načine života kod naših studenata, odnosno sve one oblike koji će im pomoći da budu djelotvorniji u učenju i radu. To uključuje prehranu i razmišljanje o tome kako se zdravo hraniti, čega se dotiče i ova predstava, kakav stav imati prema hrani i slično. Odabrali smo predstavu ove teme zato što govori o problemu koji se sve češće javlja među mladim djevojkama, ali i mladićima. To je ustvari veliki problem koji možda nije toliko učestao, ali je jako težak, rekla je dr.sc. Anita Vulić-Prtorić, voditeljica Studentskog savjetovališta u Zadru.
Iako se studenti s ovakvim problemima nisu javljali direktno u savjetovalište, neki od njih sigurno su se sa svojim pitanjima obratili liječnicima koji surađuju sa savjetovalištem.
Predstava koju su studenti imali prilike pogledati prikazala je priču o dvije najbolje prijateljice, Ani i Miji, i trenutku kada Ana prijateljici otkriva svoju tajnu. Tada prijateljice susreću Anu i Miju, to jest sestrinske bolesti anoreksiju i bulimiju. Njihova priča u tom trenutku postaje priča o gubitku bezbrižnosti i prekinutom djetinjstvu, o pogrešnom skretanju koje je promijenilo mnoge živote.
Predstava kroz priču o anoreksiji i bulimiji govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, hrani, tijelu, usamljenosti, hrabrosti, ali i ignoriranju društva koje oboljele odbacuje i stigmatizira. Iako predstava ne završava tipičnim sretnim krajem, ona progovara o autodestrukciji i samouništenju na realan način preko priče oboljele djevojke. Također, priča priču o pokušaju te djevojke da se izvuče iz teške situacije, što je moguće samo uz voljene osobe te na taj način daje pouku kako je iz svake teške situacije moguće naći izlaz, ali i da treba biti spreman pružiti ruku onome kome je potrebna.