Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dolina moje radosti

Autor: Valentina Mlađen

11.05.2010. 22:00
Dolina moje radosti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gradska knjižnica Zadar ugostila je još jednu izložbu. Radi se o prvoj samostalnoj izložbi fotografija mlade autorice Dajane Karlović, studentice prve godine ekonomije na Sveučilištu u Zadru. Izložba je otvorena pod nazivom “Dolina moje radosti”. Otvorila ju je profesorica Elvira Katić, knjižničarka u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. koja je Dajanu podržavala od samih početaka i slala njezine fotografije na natjecanja na kojima je osvajala prva mjesta.
– Vrednovati njene fotografije običnim frazama i oskudnim jezikom, kakav je moj u toj terminologiji, nezahvalna je uloga. Intenzitet boje, balans svjetla, sjene, fokus, scenografski prostor, apstrakciju ili stvarnost, autentičnu atmosferu ostavljam na vrednovanje stručnjacima. No bez dvojbe, na sceni je vizualna nadarenost autorice i sklonost fotografiji kao mediju umjetničke interpretacije, okarakterizirala je Katić fotografije, ali i autoricu. Sama autorica samo je skromno zahvalila gostima na dolasku i pozvala ih da uživaju u dolini njezine radosti.
Dajana se fotografijom počela baviti sasvim slučajno slikajući za srednju školu, a zatim joj se fotografija toliko svidjela da je odlučila uštedjeti novac i kupiti bolji fotoaparat s kojim su nastala neka od njezinih najboljih djela. Djela ove mlade autorice toliko su različitih motiva da smo se upitali što je to što ona želi uhvatiti svojim fotoaparatom.
– Na ovoj su izložbi samo moje najdraže fotografije i kao što se vidi ne postoji neka općenita tema koja bi ih spajala. Fotografiram općenito ono što mi se svidi i što bih htjela u tom trenu zaustaviti i ponovno vidjeti kad poželim, rekla je Dajana. Iako je autorici ovo prva samostalna izložba ona ipak iza sebe ima već neke zapažene rezultate sa natjecanja. Na nagradnom natječaju Olympus Pen Club’s Notesa njezina fotografija, između 1.590 crno-bijelih fotografija, osvojila je prvu nagradu, a na natjecanju Gaudeamusa osvojila je također jedno od prva tri mjesta. Takvi zapaženi rezultati nakon samo dvije godine bavljenja fotografijom obećavaju nam da ova autorica neće nestati u sjeni nego ćemo za nju zasigurno još čuti.