Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od smijeha do ljubavnih emocija

Autor: Ante Rogić

11.05.2010. 22:00
Od smijeha do ljubavnih emocija

Foto: Vedran SITNICA



‘Kul(turne) večeri’, u organizaciji studenata Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru, nastavljene su u ponedjeljak u sveučilišnoj knjižnici na Novom kampusu. Nakon književnog susreta s Edom Popovićem u ponedjeljak je priređena književna večer na kojoj su gostovali neafirmirani zadarski pisci. Svojim poetskim i proznim uratcima publici su se predstavili Ante Prtenjača, student s Odjela za knjižničarstvo, članovi književnog društva ‘ZaPis’, Igor Eškinja, Boško Habuš i Iva Pejković, dok je izostala Sandra Vukadinović, čija je jedna priča pročitana. Cijeli susret moderirao je Ivan Miočić, student s Odjela za knjižničarstvo.
Nakon što se Ante Prtenjača po prvi put predstavio sa svojim pjesmama, svoje uratke čitali su članovi književnog društva ‘Zapis’. Iva Pejković ispričala je priču o uništenim snovima jedne (ne)suđene balerine, dok je Igor Eškinja ponudio njemu svojstvene humoristične kratke priče. Tako smo imali priliku čuti priču o medicini na domaći način, ili, pak, o drugoj osobi koja je publiku u sveučilišnoj knjižnici natjerala na smijeh do suza. Sam Eškinja je istaknuo kako su njegove pjesme većinom empirijske, bilo da se radi o njegovom vlastitom iskustvu ili nečijem drugom.
Boško Habuš predstavio se s nekoliko pjesama, uglavnom neobjavljenih. Ističe kako je tematika njegovih pjesama ljubavna i egzistencijalna, dakle pjesnička klasika, kako je sam kazao. Nizale su se ‘Ona’, ‘Kukavica i istina’, ‘Nokturno’, ‘Pet bunara’, a onda su uslijedile tri pjesme na katalonskom i jedna na talijanskom jeziku. Inspiraciju za katalonske pjesme nalazio je na razliitim mjestima. Prva je nastala na autobusnoj liniji kolodvor dračevac, kada su mu zanimljive osobe dale inspiraciju, a drugu je posvetio predjelu zadarske varoši u kojem se nalaze Borgo i Đina, poznati kafići.
‘Kul(turne) večeri’ nastavljaju se u srijedu, 19. svibnja, kada će na glazbenoj večeri, u atriju Gradske knjižnice Zadar, nastupiti Ante Perković, The Subterraneans, Mario Padelin, Emil Šprljan, Lucija Gregov i Paola Bralić (duo violončelo).