Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tko se zadnjem smije…

Autor: Andrija Dešpoja

11.05.2010. 22:00
Tko se zadnjem smije…

Foto: Vedran SITNICA



Svaka čast Zagrebu koji je uspio iz pozicije posljednjeplasirane momčadi tijekom većeg dijela prvenstva na kraju doći u lagodnu poziciju. Nama se dogodilo obrnuto – kazat će Ćurjurić
Posljednje kolo 1. HNL dovodi na Stanove momčad Zagreba koja je dvije trećine sezone provela na posljednjem mjestu i slovila kao jedna od glavnih konkurenata za napuštanje prvoligaškog društva. Danas je slika obrnuta te “pjesnici” stižu u Zadar, za njih više revijalnu utakmicu u kojoj nemaju nekog rezultatskog imperativa, dok Zadrani imaju zadatak s tri boda zaključiti sezonu i moliti se Bogu (ili bolje reći HNS-u) da će ostati u ligi, bilo to na račun rezultatskog dostignuća ili već infrastrukturnog. Kako bilo, nema kalkulacija za Zebićeve igrače koji su ostali dužni svima onima koji ih vjerno prate i vole, a ponajviše sebi samima zbog vrlo neuvjerljivih igara u posljednjih šest kola. Uvijek zahvalan sugovornik, vezist Zadra, Ivan Ćurjurić nije propustio priliku istaknuti neprepoznatljivost Zadra u posljednjim utakmicama, no s optimizmom gleda prema sutra kad u 18 sati započinje posljednji ovosezonski ispit u kojem se nasušno traži pobjeda.
Pobjeda obveza
– U padu smo forme što je evidentno prema našim posljednjim rezultatima. Ipak, što god je bilo ostalo je iza nas i moramo gledati samo ono što dolazi, a to je ovaj susret sa Zagrebom u kojem moramo ostvariti ta toliko željena tri boda. Ovo je utakmica biti ili ne biti za nas, jer kako god se razvila situacija oko krojenja lige, pobjeda nam je bitna i u bodovnom i u psihološkom smislu – kazao je Ćurjurić koji još uvijek ne može prežaliti Varaždin u kojem se propustila prilika da se mnogo lakše diše pred gostovanje Štimčevog Zagreba.
– U Varaždinu smo se dobro držali sve do isključenja Mitrovića početkom drugog dijela. Teško je bilo braniti se u 30 metara te su domaći nogometaši pronašli rupu kroz koju su nas uspjeli matirati. Ipak, unatuč porazu veseli me činjenica da smo nakon tog primljenog zgoditka zaigrali sasvim dobro. Podigli smo se i uspjeli stvoriti tri stopostotne šanse koje nažalost nismo iskoristili. One Piškorove i Terkešove bile su stvarno idealne pozicije i da su ih materijalizirali, sad bi imali sigurno koji bod više na ljestvici.
Tog ima samo kod nas
Kako se oduprijeti Vugrinecu i probuđenom Zagrebu koji u posljednje vrijeme igraju na viokoj razini?
– Svaka čast Zagrebu koji je uspio iz pozicije posljednjoplasirane momčadi tijekom većeg dijela prvenstva na kraju doći u lagodnu poziciju. Upravo se nama dogodilo obrnuto. Malo opuštanje uz velike pehove s ozljedama dovelo nas je do toga da moramo strepiti. Ipak uvjeren sam da ćemo iskoristiti ovih posljednjih 90 minuta prvenstva da pokažemo da smo zaslužili ostati u elitnom rangu i pobjedom zaključiti sezonu. Vugrinec je istina najveća prijetnja unatoč svjim godinama, no mislim da i mi imamo svojih aduta za parirati.
Ni nakon posljednjeg sučevog zvižduka neće biti poznato tko ostaje, a tko ispada iz lige. Kako će biti igračima u toj čudnoj situaciji koja je po svemu sudeći jedinstvena u nogometnom svijetu?
– Slažem se da ovoga nema nigdje nego samo kod nas u Hrvatskoj. Nevjerojatno je da se ne zna koliko klubova će nastupiti u sljedećoj sezoni u Prvoj ligi. Ne zna se tko ispada, tko ulazi i jedina sreća je valjda što se ipak zna tko je prvak. Međutim, za nas igrače je ipak sve to manje bitno. Naš posao je na travnjaku i ne smijemo se zamarati s tim stvarima koje se ipak riješavaju za zelenim stolom. Moramo biti koncentrirani samo na protivnika i našu igru koja će nadam se biti na onoj razini s kojom smo započeli proljeće i dokazati da smo materijal za elitni hrvatski rang.
 


Bez sedmorice na Zagreb


Važan dvoboj protiv pjesnika otežat će Zadranima i činjenica da će nedostajati čak sedmorica vrlo bitnih igrača. Nevolja je navalila na svlačionicu Zadrana koji muku muče sa sastavljanjem početnih 11. Uz već stare izostanke koje uključuju Puljića, Skočibušića, Ježinu, Banovića i Santinija, na popisu onih koji neće sudjelovati u posljednjem krucijalnom ogledu protiv Zagreba našli su se pocrvenjeli iz Varaždina Ante Mitrović te kapetan Jakov Surać koji je na toj utakmici pokupio ozljedu i tako na teškim mukama ostavio svog trenera Dalibora Zebića.
– Nema ključnih sedam igrača, ozlijedio nam se u međuvremenu kapetan Surać te je teško naći pametnu riječ za cjelokupnu situaciju. Međutim, protiv više sile se ne može i istrčat će nas 11 na teren, pa tko kod bude igrao moramo pronaći snage za zaključenje sezone s pobjedom – “optimistično” će Zebić.
Utakmica sa Zagrebom, kao i svi dvoboji 30. kola igraju se sutra (četvrtak) u 17 sati.